ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Sociologul Victor Mocanu a împlinit 60 de ani

04:57 | 31.08.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, Victor Mocanu, doctor în sociologie, conferențiar cercetător, directorul Centrului Sociologie și Psihologie  Socială, deținător al ”Ordinului de Onoare”, a împlinit astăzi 60 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1961, în satul Cărpineni, raionul Hânceşti. În 1983 a absolvit Facultatea Construcții Industriale și Civile a Universității Tehnice a Moldovei, specialitatea inginer constructor. În 1992 Victor Mocanu a susținut teza de doctor în sociologie cu tema „Factorii sociali ai perfecționării potențialului uman al constructorilor din mediul rural”, în cadrul Institutului de Sociologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei. În anul 1998 i-a fost conferit titlul știinţific de conferențiar cercetător.

În perioada 1991-2014 Victor Mocanu a activat la Institutul de Filosofie, Sociologie și Drept al AȘM, actualmente Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, ca cercetător știinţific, secretar știinţific și șef de secție. Începând cu anul 2015, este director al Centrului Sociologie și Psihologie Socială. A publicat peste 120 de lucrări științifice, inclusiv 15 monografii și culegeri. În 2001 a fost ales președinte al Asociației Sociologilor și Demografilor din R. Moldova. În ultima perioadă a realizat cercetări științifice pe teren, rezultatele cărora s-au fructificat în următoarele cărți: „Formarea și consolidarea coeziunii sociale în R. Moldova în contextul apropierii de Uniunea Europeană”, volumul I (coordonator Victor Mocanu) și monografia „Coeziunea socială în R. Moldova: dimensiuni și manifestări în condiții de urgență” (autori - Ludmila Malcoci și Victor Mocanu).

A fost expert la Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare (2012-2018). Este membru al Academiei Internaţionale de Informatizare pe lângă ONU, membru de onoare al Consiliului Naţional al Asociaţiei Române de Sociologie.

Victor Mocanu a participat la elaborarea și implementarea a peste 30 de proiecte cu caracter știinţifico-inovator în țară și peste hotare, inclusiv: Proiectele Băncii Mondiale „Calitatea apei de băut”, „Energie-II” şi „Fondul de Investiții Sociale implementat în raioanele Dondușeni, Edineț, Căinari, Călărași şi Hâncești”, Proiectul Ministerului Sănătății „Reforma Sistemului Sanitar”, Proiectul Asociației Oficialilor Electorali din Europa „Experiența internațională a asigurării procesului electoral cu informație sociologică” ș.a.

Împreună cu istoricul Dinu Poştarenco, Victor Mocanu a scris un volum consacrat baștinei sale: „Cărpineni, un sat din valea Lăpușnei”. Totodată, el a creat Asociația obștească „Cărpineni – baștina mea”, prin intermediul căreia a implementat câteva proiecte. În semn de recunoștinţă, consătenii săi i-au acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Cărpineni.

Pentru activitatea prodigioasă în domeniul cercetării, Victor Mocanu a fost distins cu Medalia academică jubiliară „70 de ani ai Academiei de Științe a Moldovei” (2016), „Ordinul de Onoare” (2018), Medalia academică „Nicolae Milescu Spătaru” (2021).

img21006341

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!