ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul Estoniei nu a reușit să aleagă un nou preşedinte al țării în prima rundă

07:52 | 31.08.2021 Categorie: Externe

Tallinn, 31 aug. /MOLDPRES/. Prima rundă a votului parlamentar în Estonia pentru a stabili cine va servi în următorii cinci ani în rolul în mare parte ceremonial de şef al statului nu a reuşit luni să producă un rezultat, informează DPA, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Parlamentul eston, Riigikogu, a organizat luni un vot secret, cu singurul candidat Alar Karis, care nu a reuşit să obţină majoritatea necesară de două treimi pentru a fi confirmat în funcţie.

Karis, om de ştiinţă şi actual director al Muzeului Naţional din Tallinn, a primit sprijinul a 63 din cei 94 de parlamentari prezenţi. Alţi 16 membri s-au abţinut.

Conform constituţiei Estoniei, parlamentul trebuie să voteze din nou marţi într-o a doua rundă şi, dacă este necesar, a treia. Noi candidaţi pot fi nominalizaţi pentru fiecare dintre ele.

Prim-ministrul Kaja Kallas a anunţat înaintea primei runde că formaţiunea ei, Partidul Reformei, va continua să-l sprijine pe Karis în calitate de candidat, chiar dacă el nu reuşeşte să câştige o majoritate de două treimi în primul tur.

Karis este candidatul coaliţiei de guvernare, formată din Partidul Reformei (liberal, centru-dreapta) şi Partidul de Centru (stânga populistă). Cele două partide sunt principalele forţe politice în Estonia, deţinând 59 din cele 101 locuri ale parlamentului.

Foto: ne-mo.org

img21006342

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!