ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Armata americană a părăsit Afganistanul

08:16 | 31.08.2021 Categorie: Externe

Kabul, 31 aug. /MOLDPRES/. Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani, a anunţat luni Pentagonul, notează MOLDPRES cu referire la Agerpres și AFP.

"Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august", la ora 19:29 GMT, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul.

Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA.

Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara. Cei doi au fost ultimii care au urcat în avion.

"Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani eligibili dorind să plece pot face acest lucru", a adăugat generalul McKenzie.

Pentru că, în pofida unui uriaş pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reuşit să evacueze din Afganistan atâtea persoane cât a dorit.

"Nu am reuşit să îi evacuăm pe toţi cei care am vrut să îi evacuăm", a spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate "cu aproximativ 12 ore" înainte de retragerea finală, dar forţele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport "până în ultimul moment".

Foto: Reuters

img21006344

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!