ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost vernisată expoziția ”Saloanele Moldovei”

18:41 | 31.08.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 aug. /MOLDPRES/. Cea de-a XXXI-a ediție a Saloanelor Moldovei a fost vernisată astăzi la Chișinău, la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”,  în ziua omagierii Limbii Române în R. Moldova și România, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că expoziția-concurs ”Saloanele Moldovei” este una dintre cele mai longevive și simbolice manifestări artistice rezultate din colaborarea dintre Republica Moldova și România.

”Tradițional, expoziția se desfășoară la Chișinău și Bacău, dar deja mai mult de trei decenii ea întrunește artiști din toată Moldova și de pe întreg teritoriul României. Ca omagiu idealurilor promotorilor săi - Ilie Boca, Mihai Grecu și Sergiu Cuciuc, până în prezent expoziția continuă să reprezinte creația artistică contemporană de pe ambele maluri ale Prutului, adunând lucrări realizate în cele mai diverse tehnici ale picturii, graficii, sculpturii și ceramicii”, a precizat președintele UAP.

Potrivit sursei citate, expoziția este organizată în parteneriat cu Ministerul Culturii, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău, România și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Juriul, în frunte cu Andrei Negură, artist plastic, membru titular al UAP, R. Moldova, a selectat lucrările a 190 de artiști.

Juriul a acordat următoarele premii: Premiul Ministerului Culturii al Republicii Moldova a fost obținut de Bogdan Severin Hojbota, pentru sculptura ”Totem”, Premiul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău, România - de Tudor Zbârnea, pentru pictura ”Fără titlu”. Premiul Muzeului Național de Artă al Moldovei și cel al Centrului Internațional de Cultură și Arte „George Apostu” au fost acordate artiștilor Liviu Nedelcu și Vasile Grama. Picturile ”Revedere” realizată de artistul plastic Iurie Platon și ”Agapa” a artistului Mihai Chiuaru au fost distinse cu premiile Uniunii Artiștilor Plastici din România și, respectiv, Premiul „Mihail Grecu” al UAP din Republica Moldova. Filiala din Bacău a UAP România a acordat premiul său artistului plastic Sorin Otînjac, Premiul Consiliului Judeţean Bacău, România revenindu-i artistei Olga Bakițkaia. Premiul special al Primăriei municipiului Chișinău a fost acordat artistului Cristian Radu pentru lucrarea ”Slumber’s Island”.

Analiza și jurizarea lucrărilor participante au demonstrat o largă varietate stilistică, artiștii abordând cele mai diferite tehnici și materiale, comună însă fiind aspirația pentru diversitatea experimentelor estetice.

Expoziția va fi deschisă până pe 16 septembrie.

img21006355

img21006355

img21006355

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!