ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Soprana cehă Lucie Kaňková va începe un nou sezon cu ”La Traviata” la Chișinău

04:06 | 02.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Numărul trei apare puternic la începutul noului sezon al lui Lucie Kaňková. Soprana cehă va debuta la trei teatre naționale din trei țări în termen de trei săptămâni și își va cânta cele mai iubite roluri. Spectacolul de la Chișinău la avea loc pe 5 septembrie, când ea va juca, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” în opera ”Traviata” de Giuseppe Verdi, în deschiderea celei de-a XXIX-a ediții a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, care se va desfășura în perioada 5-26 septembrie, informează MOLDPRES.

„La Chișinău voi interpreta rolul principal de ”La Traviata” sub bagheta dirijorului Andriy Yurkevych într-o producție cu colegi cu adevărat uimitori pe 5 septembrie”, spune tânăra soprană cehă Lucie Kaňková. ”Alfredo al meu va fi excelentul tenor spaniol Celso Albelo, student al legendarului Carlo Bergonzi. Cântă la cele mai renumite teatre de operă din lume, precum MET, Covent Garden și La Scala. Germont va fi marele cântăreț de bariton Lucian Petrean (România). Aceasta este o mare motivație. Nu este de mirare că performanța este deja aproape epuizată. Aștept cu nerăbdare vizita mea la Chișinău”, s-a confesat cântăreața.

Legendara operă a lui Giuseppe Verdi spune o poveste despre dragoste și ură, viață și moarte, inocență și păcat. Spectacolul se construiește pe aceste contradicții, ca de altfel, și chipul eroinei principale – Violeta Valerie. Acțiunea care se desfășoară în scenă însă, pare să încerce în mod constant să conteste numele operei: "La Traviata", care în italiană înseamnă "decăzută, păcătoasă". Cu trupul măcinat de o boală incurabilă, curtezana tinde spre o dragoste curată și luminoasă. Simplitatea şi sinceritatea care răzbat în muzica compozitorului italian, ne fac să ne apropiem cu dragoste de ea şi să ne deschidem sufletele pentru a distinge cum au plâns şi cum s-au bucurat personaje profund umane, realist conturate. Autenticitatea sentimentelor lor este convingătoare. "Traviata" rămâne în continuare una dintre cele mai cântate și mai aclamate opere din istoria muzicii universale. 

"Următoarele mele planuri?  Pe 14 septembrie, voi fi Königin der Nacht la Teatrul Estates din Praga", spune Lucie Kaňková care a trebuit să aștepte aproape un an pentru acest debut la teatru cu un spirit și tradiție Mozart autentice, datorită închiderii de teatre. "Este un început de sezon aglomerat. Călătoresc mult. Săptămâna trecută (pe 28 august) am interpretat celebra arie a duetelor Die Königin der Nacht și La Traviata la un concert de gală la Odesa, la 30 de ani de la proclamarea independenței Ucrainei.

Lucie Kaňková și-a folosit timpul liber în timpul restricțiilor Covid pentru dezvoltarea personală și a reușit să cucerească mai multe premii la concursurile internaționale de canto. De exemplu, în primăvara anului curent a câștigat competiția mondială de interpretare Nomea și cu șase luni mai devreme a obținut Premiul publicului în competiția online de canto australian. Acum culege beneficiile acestui lucru cu oferte de performanță.

img21006386

img21006386

img21006386

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!