ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Estonia și-a ales un nou preşedinte

08:23 | 02.09.2021 Categorie: Externe

Tallinn, 2 sep. /MOLDPRES/. Parlamentul eston l-a ales marţi ca şef al statului pe directorul Muzeului Naţional, care va deveni al cincilea preşedinte de la revenirea la independenţă după prăbuşirea Uniunii Sovietice, informează France Presse, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Alar Karis, biolog de formaţie, a fost singurul candidat la alegeri. El a fost propus de Partidul Reformei şi Partidul de Centru, membri ai coaliţiei de guvernământ.

Partidul de opoziţie de extremă dreapta EKRE, care a promovat anterior un alt candidat, a refuzat în cele din urmă să participe la vot.

Pentru a fi ales, un candidat la preşedinţia estonă trebuie să obţină minimum 68 de voturi sau o majoritate de două treimi din cele 101 locuri ale Parlamentului.

Luni în prima rundă, Karis a obţinut sprijinul a 63 de deputaţi şi marţi în runda a doua, 72.

În discursul său în faţa Parlamentului, noul şef de stat a promis că va fi "un bun partener al tuturor facţiunilor şi forţelor politice".

Născut în 1958, Karis este genetician şi biolog al dezvoltării. El a studiat în Marea Britanie, Estonia, Germania şi Ţările de Jos. Alar Karis predă la Universitatea din Tartu.

El a ocupat funcţia de auditor general al Estoniei între 2013 şi 2018. Din 2017, este directorul Muzeului Naţional eston.

Alar Karis îi va succeda preşedintei Kersti Kaljulaid din 11 octombrie.

Foto: ne-mo.org

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!