ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va încerca să prevină un val migrator dinspre Afganistan susţinând ţările vecine

08:31 | 02.09.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 2 sep. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană va încerca să prevină un aflux major de refugiaţi din Afganistan prin ajutorarea regiunii din care face parte această ţară şi consolidarea protecţiei frontierelor, dar fără un angajament precis cu privire la relocarea de refugiaţi în urma preluării puterii de către talibani, consemnează agenţia DPA în urma reuniunii de marţi a miniştrilor de Interne europeni dedicată acestei crize, transmite Agerpres, preluată de MOLDPRES.

''Pe baza lecţiilor învăţate, UE este determinată să acţioneze în comun pentru a preveni repetarea deplasărilor de migraţie ilegală masivă cu care s-a confruntat în trecut'', se arată într-o Declaraţie comună adoptată după reuniunea desfăşurată la Bruxelles.

De asemenea, conform aceluiaşi text, UE doreşte să privilegieze colaborarea cu ţările din vecinătatea Afganistanului pentru ''a consolida capacităţile lor de a oferi protecţie, (şi) condiţii de primire sigure şi demne'' pentru refugiaţi.

Ministrul luxemburghez de Externe şi al Imigraţiei, Jean Asselborn, a pledat public pentru angajamente concrete cu cote de refugiaţi afgani care să fie relocaţi în statele UE.

În schimb, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, s-a pronunţat împotriva indicării unui număr precis de refugiaţi care să fie preluaţi din Afganistan, de teama creării unui 'factor de atracţie'. Şi miniştrii de Interne din Austria, Cehia şi Danemarca au estimat că afganii care fug din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea trebuie să rămână în ţările vecine Afganistanului, nu să vină în Europa.

În final, declaraţia adoptată după reuniunea ministerială menţionează că ''sprijinul poate fi oferit sub forma relocărilor pe o bază voluntară, prioritizând persoanele vulnerabile, precum femeile şi copiii''.

img21006389

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!