ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

SUA acordă un nou ajutor militar Ucrainei

11:57 | 02.09.2021 Categorie: Externe

Washington, 2 sep. /MOLDPRES/. Preşedintele american Joe Biden a avut ieri o întrevedere la Casa Albă cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Casa Albă a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina. SUA și-a exprimat ferm sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Ajutorul militar va include sisteme anti-blindaj Javelin şi alte capacităţi militare defensive letale şi neletale pentru a-i permite Ucrainei ''să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse'', indică o Declaraţie comună dată publicităţii după întrevedere.

''Statele Unite sunt alături de Ucraina şi vor continua să lucreze pentru a trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa. Sprijinul Americii pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei este de neclintit'', menţionează textul Declarației comune.

După anexarea Crimeii, militarii ucraineni luptă împotriva rebelilor, susţinuţi de Moscova, din regiunile Doneţk şi Lugansk, de-a lungul frontierei cu Rusia, conflict soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, conform datelor ONU.

Washingtonul și Kievul  au mai afirmat că se vor opune în continuare proiectului Nord Stream 2, pe care îl consideră ''o ameninţare pentru securitatea energetică europeană''. SUA intenţionează să-şi continue eforturile ''pentru a menţine rolul de tranzit al Ucrainei şi securitatea livrărilor în timpul acestei perioade de tranziţie energetică şi pentru a împiedica utilizarea energiei ca armă geopolitică de către Kremlin''.
Cu privire la un viitor calendar al aderării Ucrainei la NATO, Zelenski a declarat: ''Simt că preşedintele personal - şi nu doar simt, am auzit acest lucru - sprijină Ucraina cu privire la acordarea statutului de membru al NATO''.

Anterior, Zelenski declarase că doreşte un ''da'' sau ''nu'' clare din partea preşedintelui Joe Biden cu privire la acordarea planului de acţiune în vederea aderării Ucrainei la NATO.

Opinia Alianţei Nord-Atlantice este că Ucraina trebuie să adopte mai multe reforme politice înainte ca ţara să fie invitată să adere la această organizaţie. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jennifer Psaki, a subliniat că Ucraina trebuie să-şi modernizeze sectorul apărării şi să promoveze reforme privind statul de drept în scopul îndeplinirii standardelor pentru aderare la NATO.

Întrevederea de la Casa Albă a preşedinţilor Biden şi Zelenski a fost prima în mandatul președintelui american.

Foto: EPA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!