ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PAS a înregistrat trei inițiative legislative ce vizează activitatea unor instituții ale statului

11:11 | 02.09.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a anunțat astăzi că a înregistrat în calitate de deputat, trei inițiative care au drept scop curățarea mai multor instituții ale statului, comunică MOLDPRES.

Potrivit surse citate, primul proiect se referă la responsabilizarea mai multor autorități aflate sub control parlamentar. Este vorba de Consiliul Concurenței, ANRE, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieței Financiare.

“Existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor statului nu pot răspunde pentru ineficiență sau incompetență. Proiectul de lege propune ca Parlamentul, prin intermediul organelor sale de lucru, să poată analiza activitatea acestor instituții și în funcție de concluziile la care va ajunge, să poată adopta actele necesare, inclusiv de revocare din funcții a conducătorilor, ineficienți şi incompetenți”, a spus Litvinenco.

Al doilea proiect se referă la transformarea funcției de șef al Serviciului Fiscal de Stat și de șef al Serviciului Vamal din funcționar public în persoană cu funcție de demnitate publică, respectiv, competența de numire a acestor persoane urmează a trece de la ministrul Finanțelor la Guvern.

Al treilea proiect de lege vizează fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție. „Conform legii în vigoare, interimatul funcției de președinte al CSJ este asigurat, în virtutea unor circumstanțe, în afara vreunei decizii a CSM. Prin proiectul respectiv, se propune ca decizia cu privire la președintele interimar al CSJ să fie luată de instituția care, în conformitate cu standardele constituționale, asigură administrarea justiției – de către CSM”, a conchis Litvinenco.

Foto: Parlament

img21006399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!