ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bulgaria va organiza alegeri prezidenţiale pe 14 noiembrie

12:17 | 02.09.2021 Categorie: Externe

Sofia, 2 sep. /MOLDPRES/. Bulgaria va organiza alegeri prezidenţiale pe data de 14 noiembrie, a decis joi Parlamentul bulgar, pe fondul unei incertitudini politice prelungite în această ţară, informează Reuters, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Preşedintele Rumen Radev, unul dintre politicienii cei mai populari din Bulgaria, a declarat că va candida pentru un nou mandat pe cinci ani la preşedinţie, o funcţie cu puteri mai degrabă ceremoniale.

Radev este susţinut de socialişti şi de formaţiunea populistă "Există un astfel de popor" (ITN), condusă de fostul animator de televiziune Slavi Trifonov. Alte partide urmează să-şi prezinte candidaţii.

De asemenea, o nouă rundă de alegeri parlamentare, a treia în acest an, care ar putea avea loc în noiembrie, se profilează în Bulgaria după ce încă un partid, al socialiştilor, a eşuat în tentativa de a forma un guvern de coaliţie în urma scrutinului desfăşurat la 11 iulie. Partidul Socialist, a treia forţă în Adunarea Naţională, nu a reuşit să reunească o majoritate parlamentară, oferta lor fiind respinsă de trei partide, văzute ca posibili parteneri.

Un nou eşec de a forma o majoritate guvernamentală îl va obliga pe preşedintele Radev să dizolve parlamentul, să numească un nou guvern interimar şi să convoace alegeri parlamentare în termen de două luni.

Foto: EPA

img21006406

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!