ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție în aer liber dedicată orașului polonez Cracovia a fost deschisă la un muzeu din capitală

09:14 | 03.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Monumente de talie mondială, atmosfera de neuitat a pieței din Cracovia, precum și arhitectura modernă deosebită sunt semne distinctive ale Cracoviei, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia. Acestea pot fi descoperite vizitând expoziția cu genericul „Comorile Cracoviei”, prezentată începând de astăzi, pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Vasilache, directorul adjunct al instituției gazdă, a menționat că expoziția „Comorile Cracoviei”, pregătită de Centrul Internațional de Cultură al orașului și elaborată, în versiunea românească, de Institutul Polonez din București, este o poveste despre orașul – sediu al regilor polonezi, fostă capitală a țării, tezaur de opere de artă și suvenire naționale înscrise într-un ansamblu arhitectural unic.

”Cracovia este unul dintre cele mai vechi centre universitare europene, oraș al poeților, scriitorilor și artiștilor, fiind, în Evul Mediu, una dintre cele mai importante metropole din Europa Centrală. Cosmopolit, multicultural, deschis inspirațiilor din afara țării, acesta a rămas, totuși, cel mai polonez oraș din Polonia. Expoziția poate fi o cheie pentru a înțelege fenomenul popularității Cracoviei în rândul turiștilor din întreaga lume”, a precizat Mariana Vasilache.

Potrivit sursei citate, pe cele 18 planșe ale expoziției sunt prezentate 90 de comori ale orașului – opere de artă și arhitectură, monumente și exemple de patrimoniu nematerial – asociate cu Cracovia, adesea la rangul de capodopere. Acestea permit urmărirea istoriei metropolei încă din Evul Mediu timpuriu, prin dezvoltarea orașului în vremurile lui Cazimir cel Mare, ale dinastiei Jagiellone și în epoca renascentistă. Ele arată dimensiunea decăderii în perioada potopului suedez, a împărțirilor Poloniei și ocupației germane din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Planșele conduc privitorii în vremurile primului oraș socialist din Polonia, până în zilele noastre, când, după transformarea politică, Cracovia trăiește o perioadă de dezvoltare spectaculoasă, îmbinând în mod creativ prezentul cu moștenirea bogată a istoriei sale de peste o mie de ani.

Expoziția va fi deschisă până la 30 septembrie.

img21006428

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!