ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Perspectivele colaborării moldo-franceze au fost discutate de Premierul Natalia Gavrilița cu ministrul de Externe al Franței

09:59 | 03.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu Jean Yves Le Drian, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, aflat în vizită oficială la Chișinău, a relatat agenției MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Premierul Natalia Gavrilița a mulțumit părții franceze pentru semnalul puternic de susținere oferit țării noastre după vizita Președintelui Maia Sandu la Paris în februarie curent. Premierul a salutat deschiderea autorităților franceze de a susține apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, și pentru sporirea asistenței europene pentru Moldova. Prim-ministrul și-a exprimat certitudinea că preluarea de către Franța a Președinției Consiliului UE, la 1 ianuarie 2022, va contribui pozitiv la agenda noastră de cooperare. 

„Avem un mandat puternic și suntem gata să începem reformele atât de necesare ca să schimbăm Moldova, să curățăm sistemul de corupție, să construim instituții puternice și să ne asigurăm că oferim cetățenilor noștri o viață mai bună. Ne bazăm și pe sprijinul și susținerea partenerilor noștri din Franța pentru implementarea acestor reforme”, a menționat Prim-ministrul Natalia Gavrilița. 

Cei doi oficiali au discutat despre acordurile interguvernamentale care urmează să fie semnate în scurt timp, printre care Convenția între executivele celor două țări pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. La fel, a fost examinată și negocierea Acordului-cadru interguvernamental în domeniul securității sociale, care să asigure protecția drepturilor sociale ale cetățenilor moldoveni, care au desfășurat sau desfășoară o activitate de muncă în Franța și viceversa. 

De menționat că Republica Franceză oferă sprijin continuu în realizarea reformelor sectoriale în Republica Moldova prin intermediul Agenției Franceze de Dezvoltare (ADF). Începând cu luna martie 2021 au avut loc mai multe misiuni ale ADF în Moldova în cadrul cărora au fost identificate sectoarele prioritare. În curând va avea loc o nouă misiune care, împreună cu guvernul de la Chișinău, va identifica potențiale proiecte de cooperare și finanțare ale Agenției. 

În acest context Prim-ministrul Gavrilița a enumerat câteva domenii prioritare de dezvoltare unde este nevoie de expertiza ADF: reîmpădurirea și irigarea; modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a celor de canalizare; interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. 

Premierul Natalia Gavrilița a invitat companiile franceze să beneficieze de condițiile atractive, inclusiv fiscale, oferite de Zonele Economice Libere, Parcurile Industriale și Parcurile IT din Moldova.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!