ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În opt luni, la bugetul public național au fost acumulate venituri de 46,9 miliarde lei

18:56 | 03.09.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. În perioada ianuarie-august curent, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 46,9 miliarde lei, în creștere cu 8,0 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, relatează MOLDPRES.

Cheltuielile au constituit 49,9 miliarde lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 5,9 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,0 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,6 miliarde lei, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor. 

Totodată, veniturile bugetului de stat, în perioada de referință, au constituit 29,1 miliarde lei, înregistrând o creștere de 5,3 miliarde lei, față de perioada similară a anului trecut. 

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 12,5 miliarde lei, cu 2,0 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au fost de 17,4 miliarde lei, fiind în creștere cu 3,6 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 33,6 miliarde lei, mai mult cu 3,8 miliarde lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 4,5 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 4,7 miliarde lei. 

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru perioada ianuarie-august a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral. 

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, prioritar este onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externe și interne, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, Ministerul reiterează faptul că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților. 

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă o prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!