ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cahul va avea loc Festivalul de film documentar pentru schimbare socială ”Moldox”

17:51 | 04.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. La Palatul de Cultură din Cahul va avea loc, în perioada 8-12 septembrie, cea de-a șasea ediție a Festivalului de film documentar pentru schimbare socială ”Moldox”. Ediția din anul curent va aduce în atenția publicului, prin intermediul proiecțiilor documentare și discuțiilor publice, probleme actuale cu care ne confruntăm, cauzate de fragilitatea sistemelor sociale, dar și efectele schimbărilor climatice asupra vieții de zi cu zi, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, ca de fiecare dată, Festivalul ”Moldox” prezintă publicului moldovean filme documentare profunde cu impact social, rolul cărora este să ne deschidă noi orizonturi despre lumea în care trăim, să ne facă să conștientizăm că fenomenele sociale și problemele globale sunt mai aproape decât credem și ne vizează în mod direct.

Astfel, pe 8 septembrie, la ora 20.00, la Cahul va fi proiectat filmul „Honeyland” de Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska (Macedonia de Nord, 2019, 85 min). Documentarul cu două nominalizări la Oscar ilustrează atitudinea iresponsabilă a oamenilor față de mediul înconjurător și lipsa unei viziuni pentru dezvoltare durabilă și în armonie cu natura. 

În a doua zi de festival, pe 9 septembrie, la 18.30, organizatorii aduc în fața publicului pelicula „Lemn”, un film de Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger (Austria, Germania, România, 2020, 97 min). Tăierile ilegale de păduri sunt o afacere globală care valorează miliarde. Documentarul atrage atenția asupra epuizării resurselor naturale din cauza unei legislații deficitare în privința protejării pădurilor, precum și asupra impactului pe care defrișările masive îl au asupra mediului.

Pe 10 septembrie, la 18.30, va fi prezentat filmul ”Colectiv” în regia lui Alexander Nanau (România, Luxemburg, 2020, 109 min). Documentarul, nominalizat la premiile Oscar se concentrează pe relația dintre autorități și jurnaliști care urmăresc evenimentele primului an de la tragedia din clubul ”Colectiv” și în cele din urmă descoperă o rețea de corupție din interiorul sistemului de asistență medicală din România, existentă până la cel mai înalt nivel. Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A (întrebări-răspunsuri) cu prezența lui Mihai Grecea, supraviețuitor ”Colectiv” și colaborator artistic al filmului. Tot pe 10 septembrie, la 21.00, spectatorii vor putea urmări filmul ”Pântecele bestiei” de Erika Cohn (SUA, 2020, 83 min). Documentarul este o expunere puternică a încălcărilor drepturilor omului în închisorile pentru femei din California, în special dreptul la reproducere. 

Pe 11 septembrie, la 18.30, va fi proiectat filmul ”Orașul gloriei”, de Dimitry Bogolyubov (Rusia, Cehia, Germania, 2020, 83 min). Documentarul introduce spectatorii în micul oraș provincial rusesc Yelnya, unde locuitorii acestuia sunt crescuți pentru a fi patrioți naționali cu pregătire militară. În pofida problemelor de ordin social și economic cu care se confruntă provincia, prioritate se acordă militarizării excesive a societății, începând de la grădiniță până la vârsta de pensionare. 

Totodată, Moldox va aduce în atenția publicului și filme documentare semnate de regizori autohtoni, dezvoltate în cadrul atelierului ”Inspiration” de la ”Moldox Lab”. Astfel, oaspeții vor putea urmări, în prezența echipei de realizare, filmul „Cioburi din culise” de tânăra regizoare Daniela Miron, ce prezintă istoria de viață a balerinei Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” - Larisa Bașkatova. De asemenea, filmul de închidere al festivalului - documentarul „Eva noastră” de Ana Gurdiș descrie viaţa unei familii cu dizabilităţi din nordul Republicii Moldova, care a dat viaţă unei fetiţe perfect sănătoase.

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului ”Moldox” este organizată de Asociația Obștească „Moldox”, în parteneriat cu „Svenska Filmstudion”, cu suportul financiar al Institutului Suedez, Primăriei Cahul, Forumului Cultural Austriac, Centrului Cultural German ”Akzente”, Institutului Goethe, ambasadelor Germaniei și Olandei, Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român și al altor instituții.

img21006460

img21006460

img21006460

img21006460

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!