ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tinerii consideră că au puține oportunități de angajare acasă, indică un studiu realizat de ONU Moldova și UNICEF

10:49 | 06.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Tinerii din țara noastră consideră că au puține oportunități de angajare acasă, arată datele unui studiu realizat de ONU Moldova și UNICEF, comunică MOLDPRES.

Sondajul “Prioritățile de viitor ale tinerilor” a avut drept scop să consulte opinia tinerilor cu privire la nevoile și prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pentru următorii ani. Rezultatele cuprind opinia a 2 279 de persoane cu vârste cuprinse între 11 și 35+ dintre care 32% de sex masculin și 68% de sex feminin.

Majoritatea respondenților au opinat că sistemul educațional din Moldova, fie nu asigură abilități pentru viitor (38%), fie nu a știut să-i ofere un calificativ (21%). Printre obiectele noi pe care copiii  le-ar dori  incluse în programul școlar sunt  educația antreprenorială (44%), tehnologia informațională și informatica (22%) și  matematica aplicată (11%).

Studiul a relevat că tinerii își doresc mai multe oportunități de angajare și locuri de muncă de calitate. Fiecare a 3-a persoană a menționat necesitatea programelor școlare de dezvoltare în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, întrebați care sunt cele mai acute probleme cu care se confruntă, 40% au numit oportunitățile de angajare, calitatea educației (27 %), oportunitățile pentru implicare civică (13%) și discriminarea (12%).

Și dificultățile financiare sunt o preocupare persistentă în rândul tinerilor. Semnificativ este faptul că 1 din 5 (21%) respondenți consideră că reducerea sărăciei și a inegalităților trebuie să devină domeniul prioritar al Guvernului pentru următorii 5 ani. Câte 15% pledează pentru educație și asistență medicală. Totodată, fiecare al 5-lea respondent (27%) crede că oamenii care trăiesc în sărăcie și cei cu nevoie speciale (22%) se confruntă mai des cu  discriminarea. Câte 13 % dintre respondenți clasează pe primul loc în topul discriminării - populația romă și persoanele LGBTIQ+.

Conform rezultatelor sondajului, doar 13 % dintre tineri sunt deseori implicați în deciziile care le influențează viitorul în propria comunitate, la polul celălalt fiind alți 36% care spun că nu sunt incluși în procesul decizional.

Sondajul a fost realizat la inițiativa Organizației Națiunilor Unite în Moldova, cu susținerea UNICEF pe 18 august curent.

Foto: tv8.md

img21006493

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!