ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Guvernul a anunțat cea mai mare creștere a pensiilor din istoria țării

15:20 | 06.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cea mai mare creștere de pensii din istoria Republicii Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime. Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1188.05 lei. 

În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește în medie cu 450 de lei. 

De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toți pensionarii vor beneficia de o indexare cu 3,86% a pensiilor. 

„Toți pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât și cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în așa fel încât să acopere cheltuielile pentru creșterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veștile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat Prim-ministrul Gavrilița. 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a spus: „Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428 de mii de oameni vor beneficia de aceste creșteri”. 

Deputatul Dan Perciun a menționat: „Este un rezultat important, care va contribui la creșterea bunăstării populației. Din păcate, în țara noastră cei mai vulnerabili sunt persoanele cu dizabilități și pensionarii. Credem că asemenea măsuri sunt necesare și trebuie continuate. Vor urma și alte noutăți bune pentru pensionari. Am făcut mai multe angajamente, care vor fi onorate. Vreau să sper că aceste măsuri vor fi adoptate în Parlamentul Republicii Moldova cu voturile tuturor deputaților.” 

În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern și proiectele de lege care susțin această majorare de pensii. 

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!