ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Domeniile eliberarea permiselor de conducere și înmatricularea transportului sunt cele mai afectate de corupție, susține CNA

10:24 | 07.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. O evaluare a integrității instituționale efectuată de CNA la Departamentul Înmatriculare a Mijloacelor de Transport și Calificare a Conducătorilor Auto al Agenției Servicii Publice a constatat mai multe riscuri de corupție care ar afecta zilnic activitatea instituției, comunică MOLDPRES.

Potrivit studiului, printre principalele riscuri identificate se numără: riscul fraudării rezultatelor examenului de calificare auto, favorizării unor candidați, coruperii active și pasive şi al traficului de influență.

Datele arată că existența acestor riscuri de corupție este demonstrată de numărul mare de persoane reținute în flagrant delict de ofițerii CNA, în perioada 2019 - 6 luni ale lui 2021. Sumele extorcate de către intermediari pentru a favoriza obținerea calificativului „admis" pentru o singură probă variază între 350 și 500 de euro, iar pentru ambele probe (teoretică și practică), mita extorcată ajunge până la 1000 de euro, în funcție de zona geografică a țării.

Specialiștii de la CNA relevă că, cauzele acestor manifestări de corupție ar deriva din Procedura de desfășurare a examenului și condițiile de obținere a dreptului de a conduce vehicule, care este “una defectuoasă”. Astfel, unii candidați sunt admiși la examen în lipsa unei programări prealabile. O altă problemă se referă la realizarea frauduloasă a unor programări, care ulterior sunt utilizate în interesul altor persoane, contra remunerărilor ilicite. În același timp, practica de repartizare unilaterală a dosarelor candidaților către anumiți examinatori la proba practică ar crea condiții pentru scheme de corupție.

Un alt aspect, identificat în timpul evaluării integrității instituționale, ține de cadrul normativ cu privire la procedura de înmatriculare a vehiculelor, care ar fi unul defectuos și abuziv. Astfel, admiterea înmatriculării și transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculelor aflate în căutare națională sau internațională, precum și a vehiculelor cu numărul de identificare nimicit intenționat, falsificat sau contrafăcut ar crea condiții pentru legalizarea unor posibile scheme infracționale.

Evaluarea a mai stabilit că actualul cadru normativ privind siguranța traficului rutier atribuie unor autorități competențe excesive, capabile să genereze abuzuri. Un exemplu în acest sens ar fi normele defectuoase aferente procedurii de nimicire a permiselor de conducere, dar și normele discriminatorii cu privire la procedura de preschimbare a permisului de conducere obținut în regiunea transnistreană.

CNA anunță că a formulat și a prezentat entității publice evaluate, precum și Guvernului şi ministerelor de resort, o serie de recomandări, implementarea cărora urmează a fi monitorizată ulterior.

img21006522

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!