ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu: Ne dorim un mediu de afaceri corect, simplu și atractiv

13:26 | 07.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Businessului European (EBA) în Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a legislativului.

La întâlnire au participat vicepreședintele Legislativului, Mihail Popșoi, precum și mai mulți președinți ai comisiilor parlamentare – Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea, Olesea Stamate, Lilian Carp, Doina Gherman, Grigore Novac, Tatiana Cunețchi, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a asigurat participanții că noul Legislativ este gata pentru un dialog sincer și eficient cu mediul de afaceri care să contribuie la creșterea transparenței, predictibilității și stabilității businessului local și internațional în țara noastră.

”Avem un volum foarte mare de lucru pentru a realiza niște obiective clare și ferme, pornind de la situația reală a cetățeniilor și businessului, în interesul național al Republicii Moldova”, a punctat Igor Grosu. 

La întrevedere, au fost identificate o serie de dificutăți cu care se confruntă în prezent oamenii de afaceri.  Potrivit lor, cea mai mare problemă o constituie justiția care este selectivă și politizată. În context, s-a discutat și despre importanța reorganizării cadrului legal ce ține de taxare, impozitare și activitatea antreprenorială. „Vrem un mediu de afaceri corect, simplu și atractiv la nivel regional ca să accelerăm investițiile atât locale, cât și străine, ca să putem crea locuri de muncă bine plătite la noi acasă”, a  adăugat Președintele Legislativului.

De asemenea, au fost identificate o serie de propuneri care ar dezvolta acest sector, precum ar fi: reducerea “prezenței” statului în domeniul economic; îmbunătățirea calității serviciului public; facilitarea comerțului extern și intern; armonizarea cadrului fiscal și celui vamal; digitalizarea economiei; protecția datelor cu caracter personal; dezvoltarea resurselor umane și relațiilor de muncă, stabilitatea sectorului financiar, securitatea energetică, dar și altele.  

Companiile membre ale asociației s-au arătat disponibile să ofere comisiilor parlamentare expertiza necesară pe fiecare segment de business, pentru a identifica de comun soluții de modernizare a legislației și a condițiilor cadru de activitate.   

În urma discuțiilor, s-a convenit organizarea mai multor întruniri, pe platforma comisiilor parlamentare, în vederea identificării soluțiilor practice pentru fiecare problemă abordată.

EBA Moldova a fost constituită în 2011 și activează sub egida Delegației Uniunii Europene la Chișinău, reprezentând actualmente interesele a peste 90 de companii și a creat peste 23 de mii de locuri de muncă.

Foto: Parlament

img21006537

img21006537

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!