ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Germania se așteaptă alegeri parlamentare dificile pentru actuala guvernare

17:35 | 07.09.2021 Categorie: Externe

Berlin, 7 sep. /MOLDPRES/. Candidatul conservatorilor germani la conducerea viitorului guvern federal, Armin Laschet trage echipa Uniunii Creștin Democrate tot mai jos în sondaje. Acest concurent electoral, cu puțin mai mult de două săptămâni până la alegerile din 26 septembrie, acumulează doar 20 la sută din intențiile de vot ale germanilor. Cancelarul Angela Merkel a făcut marţi, 7 septembrie, un apel impresionant către alegătorii germani să susţină un viitor guvern condus de conservatorul Armin Laschet la alegerile din 26 septembrie, avertizând că alternativa este o coaliţie guvernamentală de stânga, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

''Cetăţenii au alegerea în câteva zile: un guvern care acceptă sprijinul partidului Die Linke împreună cu Partidul Social-Democrat (SPD) şi cu Verzii, sau cel puţin nu-l exclude, ori un guvern condus de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), un guvern federal care conduce ţara noastră către viitor cu moderaţie'', a spus Merkel în plenul Budestagului, probabil ultimul ei mesaj în faţa camerei inferioare a legislativului federal german înaintea scrutinului la care nu mai candidează.

Alternativa de stângă radicală Die Linke respinge apartenenţa la NATO şi alte angajamente internaţionale ale Germaniei, precum relaţia transatlantică, context în care Merkel a insistat că o cooptare a acestui partid în guvern poate avea consecinţe pentru apartenenţa Germaniei la structurile occidentale, o eventuală intrare în executiv a acestui partid de stânga şi a ecologiştilor putând de asemenea avea efecte asupra politicilor economice care vor influenţa viitorul ţării.

Observatorii descriu scrutinul din 26 septembrie drept unul ''special'' mai ales pentru că el va decide orientarea Berlinului în vremuri dificile. Germania pe parcursul a patru decenii constituie țara cu cea mai mare pondere economică în Uniunea Europeană și joacă un rol important în cooperarea transatlantică.

Foto: dw.com

img21006541

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!