ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu la București: „Ne propunem să fortificăm parteneriatul nostru strategic pentru integrarea europeană”

16:27 | 07.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în cadrul vizitei la București a desfășurat astăzi consultări bilaterale cu omologul român Bogdan Aurescu, în cursul primei sale vizite în străinătate în calitate de șef al diplomației moldovene. Miniștrii de Externe au evidențiat că Republica Moldova și România sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie, comunică MOLDPRES.

Biroul de presă al MAEIE a relatat agenției că oficialii au convenit asupra acțiunilor concrete ce țin de dinamizarea relațiilor dintre cele două state, precum organizarea în timpul apropiat a unei ședințe comune a Guvernelor R. Moldova și României, elaborarea unui nou program de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului de 100 milioane euro, semnat în 2010 și avansarea în implementarea unor proiecte ambițioase în domenii precum dezvoltarea comercial-economică, infrastructură, sănătate, mediu și alte domenii de interes comun. 

Șefii celor două diplomații au discutat, de asemenea, despre modalitățile de accelerare a proiectelor prioritare de pe agenda comună precum interconectarea sistemelor electroenergetice pe linia Isaccea - Vulcănești - Chișinău, construcția podului rutier Ungheni (Moldova) - Ungheni (România), necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte. 

Vicepremierul moldovean a subliniat că trebuie să lucrăm împreună, în mod susținut, pentru avansarea și operaționalizarea acestor obiective concrete. Totodată, oficialul a punctat că Guvernul de la Chișinău este determinat să creeze condiții optime pentru ca investitorii din România și din UE să se simtă confortabil, investițiile române fiind miza procesului de modernizare a Republicii Moldova. 

Miniștrii de Externe au convenit să intensifice acțiunile concrete menite să dezvolte și să fortifice parteneriatul strategic pentru integrarea europeană. În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie anul curent, vicepremierul Nicu Popescu a evidențiat că autoritățile de la Chișinău mizează pe susținerea deplină a părții române pentru reflectarea cât mai substanțială, în acest context, a obiectivelor și așteptărilor Moldovei. 

Ministrul Nicu Popescu a punctat și interesul reactivării într-o perspectivă apropiată a formatului Grupului de prieteni ai Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene, co-prezidat de România și Franța. Totodată, oficialii au discutat și despre posibilitatea negocierii unui acord privind liberalizarea prețurilor la roaming între Moldova și România, iar în perspectivă - acorduri similare și cu alte state membre ale UE. 

Miniștrii Nicu Popescu și Bogdan Aurescu au abordat și problemele de securitate regională, inclusiv procesul de reglementare transnistreană. 

La final, șeful diplomației moldovene a exprimat gratitudine omologului român pentru asistența consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19. Fiecare al doilea vaccin administrat în Republica Moldova a fost oferit cu generozitate de către România.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!