ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE oferă țărilor candidate la aderare un substanțial ajutor financiar

13:34 | 08.09.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 8 sep. /MOLDPRES/. Un grup de țări care speră să adere la Uniunea Europeană vor primi un consistent ajutor financiar preaderare. Consiliul European a aprobat marţi, 7 septembrie o finanţare de 14,2 miliarde de euro pentru un grup de state candidate la aderare la UE, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Turcia sunt ţările pentru care a fost aprobată o asistenţă financiară preaderare pentru perioada 2021-2027.

Aceste state au nevoie de ajutor pentru adoptarea de reforme în acord cu viitoarea lor apartenenţă la Uniunea Europeană.

Consiliul European precizează că fondurile vor fi distribuite în funcţie de eforturile de reformă ale acestor ţări.

Turcia are cea mai lungă istorie preaderare, însă în ultimii ani negocierile s-au blocat din cauza mai multor îngrijorări.

Concomitent cu finanțarea, va fi acordat un sprijin pentru ca aceste ţări să adopte reformele politice, instituţionale, legale, administrative, sociale şi economice necesare pentru respectarea valorilor UE şi pentru alinierea la regulile, standardele, politicile şi practicile UE.

În septembrie decizia de finanțare a candidatelor la aderare va fi supusă votului în Parlamentul European, însă experții îl consideră o formalitate.

Foto: deschide.md 

img21006565

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!