ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Construcția conductei ce va subtraversa râul Prut a fost examinată la MIDR

12:57 | 08.09.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Perspectivele construcției conductei ce va subtraversa râul Prut și care va asigura raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești cu apă potabilă au fost discutate astăzi de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu reprezentanți ai companiei ApaVital Iași, președinți/vicepreședinți de raion și reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională Nord și Centru, comunică MOLDPRES.

În cadrul ședinței, ministrul a reiterat importanța implementării acestui proiect regional de infrastructură, care va aduce în casele cetățenilor apă de bună calitate și servicii la cele mai înalte standarde.

Reprezentanții APL l-au informat pe Andrei Spînu despre rețelele de apă existente, în prezent, pe teritoriul raioanelor și, împreună cu ministrul, au analizat posibilitățile de construcție și de conectare la conductele operatorului transfrontalier de apă și canalizare ApaVital Iași.

Astfel, compania din România urmează să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași, România, în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (R. Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (R. Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România).

Prin proiectele existente se prevăd patru traversări (două subtraversări și două supratraversări) între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (R. Moldova), Sculeni (România) - Sculeni (R. Moldova), Tabăra (România) - Viișoara (R. Moldova) și traversarea pe viitorul pod Ungheni (România) – Ungheni (R. Moldova). Demararea lucrărilor la traversarea Sculeni, care se va conecta cu apeductul Gherman - Fălești, va face posibilă alimentarea cu apă potabilă a 15 comune și a orașului Fălești, cu o populație totală de peste 40.000 de locuitori.

Reprezentanții companiei ApaVital susțin că, după începerea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puțin 4 orașe din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni și Fălești) și aproximativ 100 de comune, cu o populație în jur de 250.000 de persoane.

Foto: MIDR

img21006566

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!