ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Regizorul Alexandru Grecu a montat un spectacol la Teatrul din Deva, România

13:56 | 08.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Cunoscutul regizor Alexandru Grecu, directorul Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, a montat zilele acestea la Teatrul de Artă Deva, România, spectacolul ”Duelul pianiștilor” de prozatorul și dramaturgul român Mirel Taloș. Premiera spectacolului va avea loc pe 16 septembrie, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Alexandru Grecu a menționat că acesta este cel de-al patrulea spectacol montat de el la Teatrul de Artă Deva, celelalte fiind ”Maestrul și Margarita” de Mihail Bulgakov, ”Hamlet” de William  Shakespeare și ”Comedia corupției” de dramaturgul italian Alessandro Casola.

”Colaborez cu Teatrul de Artă Deva de mai bine de doi ani. ”Duelul pianiștilor” de Mirel Taloș este un spectacol despre creatori și demoni, dragoste și ură, sacrificiu și autodistrugere, talent și aroganță, moralitate și imoralitate. Un spectacol despre lupta interioară a artistului cu propria conștiință. Un spectacol despre noi, artiștii, care ne măcinăm în timp sufletul pentru ca lumea să devină mai bună, mai frumoasă”, a mai spus Alexandru Grecu.

Din distribuție fac parte: Sergiu Cornelius, Silviu Dobre, Eugen Pădureanu, Anette Marka, Ioana Cojocărescu, Diana Rotaru, Mihai Feier și Aurelian Gheorghe. Dansează Ramona Băloiu, coregrafia - Mihai Feier.

Piesa ”Duelul pianiștilor” a fost scrisă de Mirel Taloș la sugestia lui Alexandru Grecu, după romanul aceluiași autor ”Duelul”. Pe 26 iunie, Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” și-a încheiat cea de-a XXX-a stagiune cu piesa ”Parlamentul sau comisia de anchetă” de dramaturgul român Mirel Taloș, în regia lui Alexandru Grecu. Semnatarul piesei „Parlamentul sau comisia de anchetă” este un cunoscut politician român, fost membru al Parlamentului României în trei legislaturi consecutive, dar și un prozator notoriu. Cu această lucrare, Mirel Taloș a debutat în dramaturgie, spectacolul de la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” fiind o premieră absolută. Construit pe un subiect incitant, cu personaje grotești, haioase, cu caricaturi ce copie cu precizie năravurile și deficiențele eroilor negativi ai scenei politice, spectacolul prezintă o realitate monstruoasă, reflectând-o în oglinzile strâmbe ale burlescului și grotescului și astfel făcând-o mai atractivă, cel puțin pentru publicul din sală. 

Regizorul, actorul, scenaristul și profesorul de teatru Alexandru Grecu, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, fondatorul și directorul artistic al Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”, deținător al ”Ordinului Republicii”, s-a născut la 14 februarie 1960, în satul Colibaşi, raionul Cahul. A absolvit Colegiul de Arte din orașul Soroca (1979) și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău (1983). În 1987-1990 este stagiar în regie la Teatrul ”Satirikon” din Moscova, avându-l în calitate de conducător pe Konstantin Raikin. În anii 1983-1987 a fost actor și regizor la Teatrul ”A. Mateevici” din Chișinău. În 1990 a fondat Teatrul ”Satiricus” (din 2003 - Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”).

De-a lungul anilor, a montat și a realizat peste 60 spectacole: ”Metamorfozele” de Ovidiu, ”Beethoven cântă din pistol” de Mircea M. Ionescu, ”Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, ”O scrisoare pierdută”, D’ ale carnavalului”, ”O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, ”Maestrul și Margarita” de M. Bulgakov, ”SRL Moldovanul” de N. Esinencu, ”Carmen” de Prosper Mérimée, ”Made in Moldova”, ”Golanii revoluției moldave” de Constantin Cheianu ș.a. A efectuat turnee în Belgia, Bulgaria, Franța, Grecia, Irak, Italia, România, SUA, Suedia, Ungaria și în alte țări.

img21006568

img21006568

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!