ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului

14:58 | 08.09.2021 Categorie: Comunicate

CNPF a raportat în fața Comisiei economie, buget și finanțe despre activitatea sa în domeniul supravegherii non-bancare

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Comisia economie, buget și finanțe a audiat, astăzi, raportul de activitate al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru anul 2020 în domeniul supravegherii non-bancare.

Raportul cuprinde o sinteză amplă a principalilor indicatori și rezultate aferente sectoarelor pieței financiare non-bancare și punctează anumite slăbiciuni, constrângeri și provocări în procesul de implementare a obiectivelor.

Documentul are peste 90 de pagini, fiind structurat în 10 compartimente, inclusiv consolidarea cadrului normativ, monitorizare/supraveghere, impactul pandemiei COVID-19, protecția consumatorului, cooperarea internă și externă, activitatea operațională.

Potrivit raportului, în anul 2020 s-a înregistrat o reducere pe segmentul secundar al pieței de capital, volumul sumar al tranzacțiilor constituind 1,7 mlrd. lei (în scădere cu circa 3,6 mlrd. lei sau cu 68 la sută comparativ cu 2019).

Pe piața de asigurări, primele brute subscrise, care pe parcursul ultimilor ani au înregistrat o creștere relativ constantă, în 2020 au consemnat un declin, în special, cele provenite din vânzările de certificate ”Carte Verde”.

În sectorul de creditare nebancară, la situația din 31.12.2020, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate erau incluse 154 OCN în drept să desfășoare activități de creditare nebancară și 228 de asociații de economii și împrumut (AEÎ). Volumul împrumuturilor acordate de OCN și AEÎ a constituit 10,6 mlrd. lei (în creștere cu peste 275 mil. lei comparativ cu 2019).

RAPORTUL a fost prezentat în contextul exercitării de către comisia de profil a controlului parlamentar asupra CNPF – instituție care raportează Parlamentului.  

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!