ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Șeful diplomației moldovene Nicu Popescu a avut o întrevedere cu omologul grec

08:35 | 09.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene l-a găzduit ieri la Chișinău pe ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nikos Dendias, într-un an cu semnificație dublă, aniversarea a 30 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova și marcarea a 200 de ani de la Războiul de Independență a Greciei, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

În acest context, oficialul moldovean a evidențiat că Revoluția Elenă și-a avut începuturile la Chișinău, unde au activat membri ai mișcării elene de eliberare națională „Eteria”. 

În cadrul discuțiilor, miniștrii de Externe au reconfirmat interesul de a continua dialogul bilateral în spiritul valorilor europene pe care le împărtășim și relațiilor istorice de prietenie dintre Republica Moldova și Grecia. 

Șeful diplomației moldovene a transmis mulțumiri autorităților elene pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. În cooperarea cu Uniunea Europeană, ministrul Nicu Popescu a punctat că suntem la etapa negocierii Agendei de asociere care stabilește prioritățile pentru următorii ani, iar Guvernul de la Chișinău depune eforturile necesare pentru îndeplinirea condițiilor esențiale în vederea alocării celor 600 de milioane de euro preconizate pentru recuperarea economică a Moldovei. 

Un accent deosebit în cadrul sesiunii plenare a delegațiilor a vizat valorificarea potențialului cooperării comercial-economice. În acest sens, șefii celor două diplomații au agreat organizarea în cel mai apropiat timp a unei misiuni a oamenilor de afaceri eleni pentru a identifica noi oportunități investiționale. 

Vizita ministrului Afacerilor Externe al Greciei a prilejuit semnarea Acordului între Republica Moldova și Republica Elenă în domeniul securității sociale, care va aduce beneficii concrete și garanții pentru cetățenii  Moldovei stabiliți cu traiul sau care muncesc în Grecia. Totodată, vicepremierul Nicu Popescu a propus semnarea în timpul apropiat și a unui alt acord important - Acordul privind conversiunea permiselor de conducere.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!