ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care au lucrat în Grecia vor putea primi pensii din partea statului elen

09:43 | 09.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 9 sep. /MOLDPRES/. Moldovenii care au lucrat în Grecia vor putea primi pensii. Un acord în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și R. Elenă a fost semnat ieri, la Chișinău, de către ministrul Muncii și Protecției Sociale al Moldovei Marcel Spatari și ministrul de Externe al Greciei, Nikos Dendias, comunică MOLDPRES.

Scopul acordului este asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau ambelor state. În baza documentului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională și pensii de urmaş.

Conform prevederilor acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său în conformitate cu legislația națională.

Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale, cu 15 state.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

img21006592

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!