ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din 2 octombrie, Gazprom poate să înceapă livrările de gaze pentru Nord Stream 2

13:42 | 09.09.2021 Categorie: Externe

Moscova, 9 sep. /MOLDPRES/. Gazprom a declarat că intenţionează din luna viitoare să înceapă a livra gaze naturale prin gazoductul Nord Stream 2, una dintre cele mai controversate conducte de gaze din lume, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Gigantul rus vrea să înceapă să livreze gaze naturale prin Nord Stream 2 începând cu 2 octombrie. Însă data exactă în care vor începe livrările de gaze către reţeaua de conducte din Europa depinde de o decizie a Autorităţii de reglementare din Germania.

Începutul funcționării gazoductului Nord Stream 2 ar putea fi o veste bună pentru pieţele europene care se confruntă cu probleme de aprovizionare cu gaze înainte de începutul iernii, iar preţurile au ajuns deja la un nivel record. În plus, ar fi o victorie pentru cancelarul german Angela Merkel, care a sprijinit acest proiect în ultimii 10 ani în pofida criticilor venite de la unii aliaţi importanţi precum SUA.

Construcția gazoductului a costat 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Operatorul proiectului a anunţat că ultima ţeavă a gazoductului Nord Stream 2 a fost sudată, ceea ce înseamnă că cele două secţiuni ale conductei pot fi unite pentru a completa legătura prin Marea Baltică.

Nord Stream 2 mai are nevoie să obţină certificarea tehnică şi să încheie un contract de asigurări, lucruri care ar putea fi dificile având în vedere sancţiunile impuse anul trecut de administraţia de la Washington. În plus, operatorul conductei are nevoie de o aprobare preliminară din partea Autorităţii de reglementare din Germania, care în prezent analizează cererea depusă de Nord Stream 2 pentru a obţine statutul de operator sistem de transport.

Noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania, cantitatea fiind suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării, a precizat operatorul proiectului.

Mai mult timp, problema gazoductului Nord Stream 2 a fost un prilej de contradicții dintre SUA și Germania, însă până la urmă administrația Biden a cedat de dragul solidarității transatlantice.

Foto: Reuters

img21006603

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!