ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 10 septembrie

18:02 | 09.09.2021 Categorie: Societate

10 septembrie 1169 - S-a născut împăratul bizantin Alexios al II-lea Comnenul, fiul lui Manuel I Comnenul și al Mariei, fiica lui Raymond, prinț al Antiohiei. A domnit între anii 1180-1183.

10 septembrie 1547 - S-a desfășurat în apropierea râului Esk din Scoția, Bătălia de la Pinkie Cleugh, ultima luptă între armatele regale scoțiene și cele engleze și prima confruntare armată „modernă” care a avut loc în Insulele Britanice, în care au cooperat activ infanteria, artileria și cavaleria.

10 septembrie 1709 - S-a născut Antioh Cantemir, fiul lui Dimitrie Cantemir. Scriitor iluminist de limba rusă şi diplomat rus, el a fost unul din iniţiatorii clasicismului în literatura rusă. Era fiul mezin al domnului Dimitrie Cantemir și al doamnei Casandra, fiica domnitorului Munteniei, Șerban Cantacuzino.

10 septembrie 1769 - S-a încheiat Asediul Hotinului (aprilie-10 septembrie 1769). Asediul a avut loc în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, după ce trupele ruse conduse de Aleksandr Golițîn au încercuit cetatea, provocând câteva luni mai târziu capitularea trupelor otomane aflate sub comanda pașei Ali Moldavanji.

10 septembrie 1823 - Revoluționarul latino-american Simon Bolivar, devine președinte al statului Peru.

10 septembrie 1892 - S-a născut fizicianul american Arthur Holly Compton, laureat al Premiului Nobel în anul 1927.

10 septembrie 1898 - A fost asasinată împărăteasa Austriei și regina Ungariei, Elisabeta, soția lui Franz Joseph I, cunoscută sub numele de ”Sissi”.

10 septembrie 1914 - Trupele generalului francez Joseph Joffre obțin victoria de la Marna, în fata trupelor germane, salvând Parisul de o invazie iminentă.

10 septembrie 1918 - Războiul civil din Rusia - Armata Roșie bolșevică cucerește orașul Kazan.

10 septembrie 1919 - S-a semnat la Saint Germain en Laye, Tratatul de Pace între Puterile aliate și asociate și Austria, prin care a fost recunoscută independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia. Articolul 59 din acest tratat stipula că Austria renunță în favoarea României la toate drepturile asupra fostului Ducat al Bucovinei, recunoscându-se astfel pe plan internațional unirea Bucovinei cu România.

10 septembrie 1930 - Diplomatul roman Nicolae Titulescu a fost ales preşedinte al Adunării Societăţii Naţiunilor.

10 septembrie 1939 - În cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, Canada declară război Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților - Franța, Australia, Noua Zeelandă și Marea Britanie.

10-17 septembrie 1939 - În România a avut loc „procesul unui grup de spioni în slujba Vaticanului”, format din şase prelaţi greco-catolici şi patru laici, acuzaţi de „trădare şi complot în slujba Vaticanului şi a centrului de spionaj italian”.

10 septembrie 1977 - Deținutul tunisian Hamida Djandoubi, încarcerat într-o închisoare franceză, a fost ultima persoană condamnată la moarte prin ghilotinare. Metoda de executare a căpătat o tristă faimă în perioada Revoluției Franceze, când Joseph-Ignace Guillotin a propus în locul arderilor pe rug sau spânzurărilor decapitarea cu ajutorul unei “mașinării”.

10 septembrie 1979 - A murit, la Moscova, Agostinho Neto, primul președinte al Republicii Angola. A fost și un important poet de limba portugheză. A condus Mişcarea Populară de Eliberare a Angolei în lupta pentru eliberarea țării de sub dominaţia portugheză.

10 septembrie 2002 - Elveția a devenit cel de-al 190-lea stat membru al ONU, în urma cererii, din 17 iulie 2002, de admitere în cadrul organizației ca membru cu drepturi depline (Elveția avea statut de observator la ONU din anul 1948).

10 septembrie 2003 - Ylva Anna Maria Lindh, ministrul de Externe al Suediei, este înjunghiată în timp ce se afla la cumpărături, și moare a doua zi. În momentul atacului, Lindh nu era protejată de bodyguarzii Serviciului de Securitate suedez, iar ucigașul a scăpat după atac. La locul crimei, poliția a obținut o amprentă considerată a fi a criminalului și imagini ale suspectului înregistrate de sistemul de supraveghere al magazinului.

10 septembrie 2011 - A murit celebrul actor american Cliff Robertson. A câștigat iî 1968 premiul Academiei americane de film, pentru cel mai bun actor, pentru rolul sau din pelicula Charly.

10 septembrie, anual - Ziua mondială pentru prevenirea suicidului.

img21006606

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!