ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia și Belarus accelerează integrarea economică și militară

13:30 | 10.09.2021 Categorie: Externe

Moscova, 10 sep. /MOLDPRES/. După o nouă întrevedere dintre Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, președinții rus și belarus au anunțat că au făcut progrese în direcția integrării economiilor celor două țări. Cei doi șefi de stat s-au întâlnit joi, 9 septembrie, la Moscova, ănaintea unor exerciții militare comune de amploare, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Moscova și Minskul au fost de acord să-și coordoneze politicile macroeconomice, să instituie măsuri fiscale și vamale comune și să armonizeze controalele financiare. Măsurile fac parte dintr-o foaie de parcurs cu 28 de puncte, care ar urma să crească influența Rusiei asupra țării vecine.

Rusia și Belarus vor face pași pentru a-și integra piețele energetice, menținând în același timp reduceri mari la prețul gazelor naturale către Belarus. În plus, Rusia va acorda încă 630 milioane de dolari sub formă de împrumuturi guvernului belarus, care nu are bani în numerar, a menționat șeful statului rus. 

Însă, deocamdată nici un acord n-a fost făcut public, iar liderii n-au semnat nici un document. Nu s-a discutat oficial despre o monedă comună, nici despre acorduri de apărare sau politice.

Aflat sub sancțiuni dure ale Occidentului pentru o reprimare brutală a opoziției, Lukașenko a rezistat presiunilor Moscovei de a acorda controlul asupra politicii guvernamentale în schimbul sprijinului rus.

Totuși, există semnale ale unei cooperări militare în creștere între țări. Lukașenko a declarat că speră să cumpere o cantitate mare de arme, inclusiv avioane de luptă și elicoptere, precum și armele avansate de apărare antiaeriană S-400. De asemenea, Minskul a susținut că Moscova a mutat avioane Su-30 în Belarus pentru a patrula granițele țării cu Europa.

Este semnificativ că  summitul Putin-Lukașenko a avut loc chiar înaintea exercițiilor militare Zapad-2021, în care zeci de mii de militari din Belarus și Rusia vor participa la manevre la granițele Europei. Moscova a susținut că până la 200.000 de soldați iau parte la antrenament, dar experții cred că acest număr este umflat.

Foto: Kremlin Pool Sputnik/EPA

img21006635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!