ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actrița Eugenia Todorașcu ar fi împlinit 85 de ani

19:26 | 10.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 sep. /MOLDPRES/. Actrița de teatru și cinema Eugenia Todorașcu, Artistă a Poporului din R. Moldova, laureată a Premiului de Stat, deținătoare a ordinului ”Gloria Muncii”, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1936, în satul Hlinaia, Slobozia. A absolvit școala rusă în anul 1954. Un an mai târziu, în 1955, a fost selectată, împreună cu alți colegi, de profesoara Anna Orociko, pentru studii la una din cele mai prestigioase școli de teatru din URSS - Școala Teatrală Superioară „Boris Șciukin” din Moscova. 

La absolvirea școlii, trupa actoricească formată din studenți moldoveni a susținut spectacolele de licență „Costumul de nuntă”, „Flori de câmp” și a participat la Decada artei și literaturii moldovenești de la Moscova. Revenită la Chișinău, trupa de tineri absolvenți, având deja un nume și un repertoriu de cinci spectacole, a înființat un teatru pentru copii și tineret - „Luceafărul” (1960).

La Teatrul Republican „Luceafărul” activează alături de marii maeștri Dumitru Caraciobanu, Sandri Ion Șcurea, Ion Ungureanu, Dumitru Fusu, Ilie Todorov ș. a. (1960-1987). A jucat roluri irepetabile atât în spectacole dramatice, cât și în cele de comedie. Poseda un diapazon artistic deosebit, fiind imortalizată în spectacolele „Copiii și merele”, „De ziua nunții”, „A douăsprezecea noapte sau Ce doriți”, „Căsătoria”, „Mai tare ca dragostea”, „Pe-un picior de plai”, „Păsările tinereții noastre”, „O tragedie optimistă” ș.a.

Potrivit ”Calendarului Național”, Eugenia Todorașcu, a fost actriță la câteva teatre din capitală: Teatrul Dramatic Rus „Anton Cehov” (1987-1993), Teatru Național „Minai Eminescu” (1993-2003), Teatrul Dramatic de Stat „Pe strada Trandafirilor” (2003). Concomitent activa ca profesoară de arta actorului la Liceul Teatral Orășenesc. A interpretat zeci de roluri în cinematografie și la Radioteleviziune. A debutat cinematografic cu rolul lelei Vera în filmul „Povârnișul” (1970), apoi au urmat „Casă pentru Serafim” (1973), „Podurile” (1973), „Ar fi avut o altă soartă” (1982) ș.a., ultimul fiind „Câinele-lup din neamul Dulăilor Suri” (2006).

A fost distinsă cu titlurile onorifice Artistă Emerită a RSSM (1964), Artistă a Poporului din RSSM (1975), Premiul de Stat al RSSM (1978) și cu ordinul „Gloria Muncii”.

Eugenia Todorașcu s-a stins din viață la 20 iulie 2010.

img21006652

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!