ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În Bulgaria se va desfășura al treilea scrutin parlamentar din acest an

20:48 | 11.09.2021 Categorie: Externe

Sofia, 11 sep. /MOLDPRES/. Bulgaria va desfăşura al treilea scrutin parlamentar din acest an la 14 noiembrie, a anunţat sâmbătă preşedintele Rumen Radev, după ce legislativul a aprobat modificările la bugetul de stat 2021, informează Reuters, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Ţara balcanică va organiza de asemenea prima rundă a alegerilor prezidenţiale regulate la aceeaşi dată.

Radev, care candidează pentru realegere, a declarat că cele două voturi împreună vor economisi timp şi banii contribuabililor.

"Este evident că cele două campanii vor avea loc în acelaşi timp şi vor fuziona. Mă voi baza pe sprijinul tuturor bulgarilor respectabili cu privire la marile probleme - lupta împotriva sărăciei şi nedreptăţii", a declarat el reporterilor.

Radev a spus că va dizolva parlamentul, va numi un nou guvern interimar şi va stabili o dată pentru alegerile generale odată ce deputații aprobă revizuirea bugetului.

Votul din noiembrie va însemna al treilea scrutin parlamentar din acest an după ce alegerile neconcludente din aprilie şi iulie nu au reuşit să producă un guvern pe fondul creşterii infecţiilor cu coronavirus şi al preţurilor la energie.

Partidul anti-establishment Există un Astfel de Popor (ITN), condus de moderatorul de talk-show-uri şi cântăreţ Slavi Trifonov, a câştigat la limită votul din 11 iulie cu promisiuni de combatere a corupţiei larg răspândite, dar nu a reuşit să obţină sprijinul partidelor mai mici anti-mită pentru a forma un cabinet. Alte două încercări de formare a unui guvern ale altor partide politice de asemenea au eşuat.

Incertitudinea politică face dificilă capacitatea Bulgariei de a obţine fondurile UE pentru recuperarea post-COVID şi în legătură cu intenţia de a adopta moneda euro în 2024. 

Foto: observatornews.ro

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!