ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vali Boghean și formația sa vor prezenta două concerte la Muzeul Național de Istorie

09:59 | 12.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 sep. /MOLDPRES/. Două concerte ale formației ”Vali Boghean Band” vor avea loc pe 14-15 septembrie, ora 19.00, în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Primul va cuprinde poezie și folk, iar el cel de-al doilea, cu genericul ”Spirit balcanic” - ritmuri balcanice, informează MOLDPRES.

Alături de protagonistul spectacolului, vor evolua invitații săi: Sandu Daraban, Vadim Șinic, Gary Tverdohleb, Radu Tălămbuță, Iulian Ursu, Cristian Chiabur și Bogdan Țurcanu.

”După ce am reușit să petrecem vara în curtea muzeului, a venit timpul ca pe 14 și 15 septembrie să întâlnim toamna, tot acolo. Pe 15 septembrie ne distrăm sub cele mai nebune ritmuri balcanice, până o să transpire și pământul sub călcâiele noastre. Iar pe 14 septembrie tragem o gură proaspătă de poezie și folk, într-o atmosferă plăcută și idilică. Pentru că toamna e despre roadă, vin, femei frumoase, lanuri multicolore, ploi și nu numai. Așadar, vă invităm să simțim acest septembrie până-n măduva oaselor în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei”, a scris pe rețelele de socializare cunoscutul poliinstrumentist.

Compozitorul, muzicianul și poliinstrumentistul Vali Boghean s-a născut pe 21 septembrie 1977, în Bumbăta, raionul Ungheni. Este al 14-lea copil în familie. În anii 2001-2003 a participat la mai multe festivaluri de muzică populară de unde s-a întors cu premii (Festivalul Lăutarii Moldovei la Edineț, Festivalul de muzică populară din Năsăud – România, Festivalul folcloric Maria Tănase – România). În 2003 este invitat de Anatol Ștefăneț, liderul formației "Trigon", să participe ca instrumentist în proiectul "SeaZONE", care avea drept scop înregistrarea unui disc de muzică etno-jazz "Autumn Visit". După această colaborare, Valentin a devenit membru al Trigonului până în 2007. A urmat o colaborare cu formația de etno-jazz georgiană ”The Shin”, precum și cu ”Transbalcanica”. În 2014 Vali Boghean a început din nou să colaboreze cu formația ”Trigon” și o face și în prezent.

În 2009 Vali Boghean și-a înființat propria formație ”Vali Boghean Band”, împreună cu Valeriu Cașcaval, Sandu Daraban și Oleg Lașcu. Mai târziu, s-au alăturat Gary Tverdohleb, Valentin Schirca, Gheorghe Postoronca, Radu Tălămbuță și Bogdan Turcanu. Componența trupei s-a modificat de-a lungul timpului, au mai colaborat Vitalie Țurcanu și Sandu Focșa. Muzica lui ”Vali Boghean Band” conține improvizații originale și este dificil de a o defini ca un gen specific, fiind o fuziune a Jazzului Balcanic, Ethno-Estului European, Folclorului, Muzicii Orientale, a romilor, a elementelor clasice, toate combinate într-un mod modern. Acest buchet muzical generează cele mai variate sentimente, creând o atmosferă în care toată lumea se poate regăsi. Toți membrii sunt muzicieni cu experiență vastă din multe proiecte naționale și internaționale.

În decembrie 2010 Vali Boghean și trupa sa au susținut primul concert la Teatrul de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, în colaborare cu interpretul român Victor Socaciu. În prezent trupa este formată din șase instrumentiști fondatori, dar în diferite concerte ei colaborează împreună cu alți șase, astfel trupa reunește în total 12 instrumentiști talentați, care sunt apreciați atât acasă, cât și peste hotare.

img21006666

img21006666

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!