ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Coreea de Nord continuă testele nucleare și ale rachetelor cu rază lungă de acțiune

12:09 | 13.09.2021 Categorie: Externe

Phenian, 13 sep. /MOLDPRES/. În zilele de 11 și 12 septembrie, Coreea de Nord a testat cu succes o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune. Acest gest reprezintă ''ameninţări'' pentru vecinii săi și pentru comunitatea internațională, relatează MOLDPRES cu referire la Digi23.

Testările au avut loc în prezenţa unor înalţi oficiali nord-coreeni. Rachetele au parcurs o traiectorie de 1.500 de kilometri, înainte de a-şi atinge ţinta, care nu a fost precizată de surse de la Phenian.

Pentagonul a declarat că testele cu rachete efectuate de către Coreea de Nord în acest weekend reprezintă ''ameninţări'' pentru vecinii săi.

"Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi ameninţările pe care aceasta o reprezintă pentru vecinii săi şi comunitatea internaţională", a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Surse din Alianța Nord-Atlantică au menționat că NATO "va continua să monitorizeze situaţia şi se va consulta îndeaproape cu aliaţii şi partenerii săi”.

Statele Unite ale Americii și-a a reiterat angajamentul "solid" de a apăra Coreea de Sud şi Japonia împotriva Phenianului. Aproape 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în sudul peninsulei.

Consiliul de Securitate al ONU interzice Phenianului să îşi continue programele de arme nucleare şi rachete balistice. Dar, deşi este afectată de numeroase sancţiuni internaţionale, Coreea de Nord şi-a dezvoltat rapid capacităţile militare în ultimii ani sub conducerea liderului Kim Jong Un.

Noi rachete balistice capabile să atingă SUA au fost testate pe parcursul ultimului an, iar testele nucleare au devenit tot mai frecvente.

Foto: Reuters

img21006685

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!