ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În cadrul Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost prezentată opera ”Aida”

16:01 | 13.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, inaugurat pe 5 septembrie la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” și care se va desfășura până la 26 septembrie, a continuat ieri seară cu ”Aida”, operă în patru acte de Giusseppe Verdi, dirijor – Alexandru Somoilă, Artist al Poporului, Moscova. Acesta a fost cel de-al treilea spectacol de pe agenda festivalului, după opera ”Traviata” de Giuseppe Verdi (5 septembrie) și spectacolul ”Don Quijote” de Ludwig Minkus (9 septembrie), informează MOLDPRES.

Rolurile și interpreții: Anna Litvinova (Aida), solistă la Teatrul de Operă din Odesa, Ucraina, Oleg Znakoman (Radames), solist la aceeași instituție, Tatiana Busuioc (Amneris), Valeriu Cojocaru (Ramfis), Petru Racoviță (Amonasro), Viorel Zgardan (Regele Egiptului), Tatiana Vârlan (Preoteasa), Ruslan Pacatovici (Mesagerul). Regizor - Mihail Timofti, Maestru în Artă, regizor coordonator - Rodica Picireanu, decor - Felix Bessonov, Om Emerit, costume - Nina Babuţac.

Solicitat de MOLDPRES, directorul artistic al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu, Nicolae Dohotaru a menționat că spectacolul ”Aida” de ieri seară a fost foarte bun, demn de un festival internațional. ”Publicul a fost receptiv și s-a conformat tuturor cerințelor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Oaspeții noștri s-au prezentat la cel mai înalt nivel. Împreună cu soliștii de la Chișinău au format un ansamblu foarte bun. A fost o distribuție de calitate. Grație maestrului Alexandru Samoilă, spectacolul a avut o valoare monumentală”, a subliniat Nicolae Dohotaru.

Pe 16 septembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va avea loc spectacolul ”Macbeth” (dirijor - Nicolae Dohotaru). La 19 septembrie, la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va fi prezentat spectacolul ”Lacul Lebedelor” de P. I. Ceaikovski (dirijor - Piotr Staniszewski, Polonia), și pe 23 septembrie - spectacolul ”Dama de Pică” de P. I. Ceaikovski (dirijor - Anton Grișanin, Rusia). Festivalul se va încheia pe 26 septembrie, cu un concert de gală (dirijori - Nicolae Dohotaru și Svetlana Popova).

Ce-a de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu” a avut loc în format online, iar deschiderea - în aer liber, la Castelul ”Mimi” și închiderea - în scuarul Operei Naționale.

Ediția din acest an este organizată de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” și alte instituții. 

img21006699

img21006699

img21006699

img21006699

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!