ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Teatrul ”Alexei Mateevici” își va deschide stagiunea cu premiera unui spectacol de Vladimir Beșleagă

09:39 | 14.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a XXXIII-a stagiune a Teatrului ”Alexei Mateevici” va fi deschisă pe 18 septembrie cu premiera spectacolului “Destin”de Vladimir Beșleagă (care va fi reluat pe 19 și 20 septembrie), regie și adaptare scenică de Dana Strungaru, relatează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, montarea acestui spectacol a fost susținută de Direcția Cultură a Primăriei Chișinău și Ministerul Culturii, în contextul anului declarat ”Anul Vladimir Beșleagă în domeniul literaturii și culturii”, dedicat aniversării a 90 de ani de la nașterea scriitorului. Spectacolul propune un amalgam de versuri și proză, încorporate perfect cu expresia corporală și muzicală. Cadrul scenografic stilizat, metaforic, creează o atmosferă firească de meditație și profunzime.

Scenografia - Irina Gurin, compozitor - Viorel Burlacu, coregrafia - Alexandra Soșnicova și Sergiu Golovnea, proiecția video - Cristian Oloi. În distribuție: Valentin Delinschi, Valentina Ostap, Mihaela Chiu, Cătălina Budu și Victor Untilă.

Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău (1955). După ce a urmat aspirantura, a lucrat la revista "Scânteia leninistă", săptămânalul "Cultura", revista "Chipăruş". În 1977-82 este redactor-șef adjunct al revistei "Nistru". Debutează editorial în 1956 cu culegerea "Zbânţuilă", după care publică volumele "Vacanța mea" (1959), "Buftea" (1962), "Găluşca lui Iluşca" (1963) și "Vrei să zbori la Lună?" (1964), dedicate toate micilor cititori. Culegerea "La fântâna Leahului" (1963) marchează o nouă etapă în creația scriitorului, povestirile incluse caracterizându-se printr-un patos cetățenesc profund, sugestivitate și laconism. A cunoscut de copil realitățile terifiante ale celui de-Al Doilea Război Mondial în care basarabenii au trăit o dublă dramă, regăsindu-se în tranșee inamice. Această experiență biografică ce i-a marcat sensibilitatea artistică s-a reflectat în romanul „Zbor frânt”, apărut în anul 1966, fiind considerat vârful prozei literare basarabene postbelice.

Romanele lui Beşleagă au fost traduse în alte limbi. A tradus din operele lui Longos, Erasm din Rotterdam ş.a. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1978), cu titlul onorific ”Scriitor al Poporului ”(1991) și cu  „Ordinul Republicii” (1996, pe care l-a recuzat). În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere și eliberare națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!