ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul universitar Boris Negru își sărbătorește cea de-a 70-a aniversare

08:57 | 14.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Profesorul universitar Boris Negru, jurist, expert în drept constituțional, deținător al ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1951, în satul Gălășeni, raionul Râșcani. După absolvirea Școlii Pedagogice din Lipcani (1970), și-a continuat studiile la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova și a obținut licența în drept (1975). Ulterior a absolvit și studiile de doctorat la Universitatea de Stat ,,M. Lomonosov” din Moscova cu susținerea tezei de doctor în drept (1979).

A urmat stagii de pregătire profesională și de documentare: Universitatea de Stat ,,M. Lomonosov” din Moscova; Universitatea Americană, Connecticut DC, Hartford, SUA, 1995; Institutul de Administrare Publică din Lisabona (Portugalia), 1996; Institutul de Administrare Publică din Paris, 1997. A desfășurat activitate didactică la Universitatea de Stat din Moldova, în calitate de lector universitar (1979-1990). Între anii 1997- 2011 a exercitat funcția de conferențiar universitar la Catedra teoria și istoria dreptului. Ulterior a activat în calitate de profesor universitar, șef al Catedrei teoria și istoria dreptului (2011-2016).

Potrivit ”Calendarului Național”, Boris Negru a ținut cursuri în mai multe instituții de învățământ, ocupând diverse funcții, printre care cea de prorector pentru activitatea științifică și relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă președintele Republicii Moldova (2003-2004). Din 2016 și până în prezent este profesor universitar la Departamentul de drept public al USM. A predat disciplinele: Teoria generală a dreptului, Hermeneutica juridică, Metodologia juridică, Tehnica juridică. S-a consacrat cercetării științifice în domeniul dreptului, inclusiv teoria generală a dreptului, istoria statului și dreptului, istoria doctrinelor politice și de drept ș. a.

A coordonat și îndrumat cercetători pentru elaborarea de teze de doctor. A publicat peste 65 de lucrări științifice, printre care monografii, manuale, suporturi pentru curs, are peste 50 de articole și rapoarte științifice publicate în reviste naționale și internaționale. A deținut funcția de șef adjunct al Secției pentru problemele legislației și ordinii de drept a Aparatului Parlamentului Republicii Moldova. În perioada 1990-1994 a fost conducător al grupului de lucru pentru elaborarea proiectului Constituției Republicii Moldova. A fost membru în Comisia pentru constituționalitatea și drepturile omului din Consiliul Societății Civile. Membru al Consiliului Științific Consultativ de pe lângă Curtea Constituțională; reprezentantul RM în Comisia de la  Veneția pentru Drepturile Omului (1991-1995); membru al Consiliului Superior al Magistraturii (2005-2009, 2009-2013).

Boris Negru a fost distins cu ,,Ordinul Republicii”, ,,Ordinul de Onoare”, ,,Meritul Civic”, ș.a.

img21006710

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!