ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Modernizarea sistemului energetic național a fost discutată la MIDR

09:30 | 14.09.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Posibilități de eficientizare și modernizare a sistemului energetic național au fost examinate ieri de vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu echipa Băncii Mondiale, condusă de managerul în domeniul energeticii pentru Europa și Asia Centrală, Sudeshna Banerjee, comunică MOLDPRES.

În cadrul discuției au fost trecute în revistă proiectele energetice implementate cu suportul Băncii Mondiale. Părțile s-au referit la Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic din Moldova (PDSE), care are drept scop sporirea capacității și îmbunătățirea fiabilității sistemului de transport al energiei electrice, prin construcția LEA de 400 kV cu un singur circuit pe direcția Vulcănești-Chișinău.

De asemenea, au fost abordate aspecte ale pregătirii a etapei a 2-a a proiectului de îmbunătățire a eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET II) în municipiul Chișinău.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a menționat că modernizarea infrastructurii energetice, îmbunătățirea eficienței energetice, utilizarea surselor regenerabile de energie și asigurarea consumatorilor cu resurse energetice de calitate, accesibile şi fiabile reprezintă priorități ale agendei de lucru a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Oficialul a remarcat că integrarea pe piața energetică europeană reprezintă un alt obiectiv major pentru Guvernul de la Chișinău.

La rândul lor, reprezentanții Băncii Mondiale s-au referit la sprijinul și asistența tehnică acordate de-a lungul anilor Republicii Moldova, exprimând, totodată, aprecierea pentru agenda complexă de priorități stabilită în domeniul energetic de către noul Executiv.

img21006712

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!