ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Spania plafonează prețurile la gaze și la energie

11:44 | 14.09.2021 Categorie: Externe

Madrid, 14 sep. /MOLDPRES/. Spania a adoptat un pachet de măsuri pentru a plafona preţurile gazelor naturale și reduce taxele la energie. Pentru aceasta vor fi redirecționate profiturile companiilor energetice, ca parte a măsurilor menite să scadă preţurile în creştere la utilităţi, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

"Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa de electricitate. Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%", a declarat premierul spaniol Pedro Sancez.

Redirecţionarea profiturilor de la companiile de utilităţi va fi folosită pentru plafonarea preţurilor gazelor naturale şi reducerea costurilor la energia pentru consumatori.

Noile măsuri ar urma să fie adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului de la Madrid. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului.

Efectele se vor resimți în timp scurt și vor avea ca rezultat reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat premierul spaniol.

În toate statele europene se atestă o cerere ridicată pentru gaze naturale, iar creşterea preţurilor la certificatele tranzacţionabile pentru emisii au dus la majorarea preţurilor în multe state europene.

Foto: hotnews.ro

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!