ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Reprezentantul Special al președintelui suedez în exercițiu al OSCE

13:36 | 14.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Thomas Mayr-Harting, Reprezentantul Special al președintelui suedez în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Părțile au făcut un schimb de opinii despre viitoarele planuri de activitate și despre soluțiile pentru problemele de bază care țin de soluționarea diferendului transnistrean.  

În cadrul discuției s-a stabilit promovarea programelor de consolidare a încrederii pentru cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului, în domenii precum sănătatea, agricultura, infrastructură, drepturile omului, libera circulație.  

În contextul Acordului cu privire la eliberarea de numere neutre pentru mașinile înmatriculate în regiunea transnistreană, s-a accentuat necesitatea identificării unei soluții care să răspundă intereselor cetățenilor, bazată pe o discuție rezonabilă.  

Natalia Gavrilița a menționat că reformele structurale și crearea instituțiilor funcționale sunt priorități pentru guvernarea de la Chișinău, alături de lupta împotriva corupției și a schemelor ilegale, eliminarea contrabandei și asigurarea eficienței activității întreprinderilor de stat.  

„Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții, astfel ca toți oamenii să-și dorească să trăiască în Republica Moldova. Vom crea mecanisme mai eficiente de colaborare interministerială, inclusiv pentru soluționarea diferendului transnistrean. Vrem să ne asigurăm că soluționarea conflictelor se bazează pe interesul național”, a spus premierul.  

Prim-ministrul Gavrilița a mai subliniat că Chișinăul furnizează Tiraspolului atât vaccinurile primite prin canale multilaterale sau bilaterale, cât și cele achiziționate din fondurile statului. Această abordare va rămâne neschimbată și pe viitor, iar cooperarea în această privință va continua.

Natalia Gavrilița a apreciat poziția partenerilor care rămân ferm angajați în rezolvarea pașnică a conflictului prin diplomație și negocieri în format 5+2, în contextul în care toți participanții susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. 

Foto: Guvern

img21006732

img21006732

img21006732

img21006732

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!