ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

18:05 | 15.09.2021 Categorie: Comunicate

Un fost director al SPPS cu avere nedeclarată. ANI va cere confiscarea acesteia

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare pe numele unui fost direct interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Acesta a fost stabilit cu diferență vădită în mărime de aproximativ 253 de mii de lei și diferență substanțială, în sumă de peste 940 de mii de lei, încălcând astfel regimul juridic al declarării averii și interese personale. Procedura de control pe numele subiectului a fost inițiată în baza unei sesizări. Controlul averii a avut loc pentru perioada ianuarie 2012-iunie 2019, fiind extins pe numele soției și copiilor acestora.

Astfel, pentru perioada 2012-2016, inspectorul de integritate a identificat diferența vădită de 253 de mii de lei, care a fost generată din depunerile mijloacelor financiare pe conturile firmelor gestionate de către familie. Deoarece suma respectivă a fost generată pentru perioada legii anterioare, confiscarea acesteia este imposibilă.

Diferența substanțială de peste 940 de mii de lei a fost generată pentru data de 6 ianuarie 2017, când subiectul a depus în numerar 30 de mii lei. În perioada august 2016 – iunie 2019, subiectul împreună cu familia au obținut un venit total net în mărime de peste 4,2 milioane de lei și au suportat cheltuieli în sumă totală de peste 3,8 milioane de lei. Respectiv, în ziua depunerii acestor mijloace financiare de 30 mii de lei, subiectul nu dispunea de bani suficienți, fapt ce a dedus diferența substanțială de peste 940 de mii de lei.
Fostul director al SPPS a avut dreptul de a-și expune punctul de vedere, invocând că în familia sa este instituită o tradiție în care, la fiecare eveniment din familie, mama sa donează de sărbători membrilor familiei câte 50 de mii de lei și/sau suportă toate cheltuielile pentru organizarea acestora.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate va sesiza Procuratura Generală pe aspectul îmbogățirii ilicite și va solicita Serviciului Fiscal de Stat inițierea unei anchete fiscale. Totodată, ANI va depune în instanța de judecată cererea privind confiscarea averii nejustificate în sumă de peste 940 de mii de lei.

Subiectul are dreptul să conteste actul în instanța de contencios administrativ, iar dacă actul va rămâne definitiv, acesta riscă să fie decăzut din dreptul de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!