ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dovada vaccinării este obligatorie pentru participanții la Adunarea Generală ONU

12:17 | 16.09.2021 Categorie: Externe

New York, 16 sep. /MOLDPRES/. Participanții la Adunarea Generală a ONU, care se va desfășura în perioada  21-27 septembrie la New York, vor trebui să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19, conform regulilor oraşului. Aceasta se referă la oaspeții de toate rangurile, inclusiv la șefi de stat, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Primăria democrată a New Yorkului l-a informat pe preşedintele Adunării Generale, Abdulla Shahid, că toţi delegaţii doritori să intre în incinta Naţiunilor Unite vor fi probabil solicitaţi să prezinte dovada vaccinării. Comisarul pentru sănătate al oraşului, Dave Chokshi, a subliniat că amfiteatrul Adunării Generale este "un centru de convenţii" supus aceloraşi reguli ca majoritatea spaţiilor de activităţi interioare din New York.

La Adunarea Generală din septembrie vor participa peste o sută de şefi de stat şi de guvern, printre care americanul Joe Biden, brazilianul Jair Bolsonaro, turcul Recep Tayyip Erdogan sau britanicul Boris Johnson.  Președintele francez Emmanuel Macron nu va face deplasarea.

Mai multe zeci, chiar sute de persoane, însoţesc de obicei liderii în deplasările lor, dar, din cauza pandemiei din acest an, fiecare delegaţie are impusă o limită de şapte persoane autorizate să intre în sediul ONU, dintre care doar patru vor avea acces la amfiteatrul Adunării Generale. Nu a fost permisă acreditarea niciunei media.

Anul trecut, sesiunea anuală a Adunării s-a desfăşurat virtual, fără ca vreun lider să vină la New York. Cei care nu vor sosi anul acesta îşi vor ţine discursul printr-un mesaj video înregistrat dinainte.

Cerința de a purta mască și a prezenta dovada vaccinării a provocat o reacţie furioasă din partea Moscovei. Într-o scrisoare datată miercuri şi adresată preşedintelui Adunării Generale, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, s-a arătat "foarte surprins şi dezamăgit" că Abdulla Shahid a sprijinit o astfel de măsură, pe care o consideră "în mod clar discriminatorie".

Foto: Xinhua

img21006795

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!