ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legislativul ar putea opera modificări în Constituție

13:03 | 16.09.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Deputații au aprobat astăzi, în primă lectură, un proiect de modificare a Constituției, comunică MOLDPRES.

Proiectul a fost prezentat în plen de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. El a menționat că proiectul se referă la termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție și, totodată, concretizează rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componența și competențele acestuia.

Una din intervențiile propuse se referă la excluderea termenului inițial de 5 ani de numire a judecătorilor, prevăzut la art. 116 din Constituție. Astfel, judecătorii instanțelor judecătorești ar urma să fie numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM.

Proiectul prevede completarea Constituției cu un articol nou care va reglementa expres faptul că Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești.

Documentul stabilește excluderea Procurorului General și a ministrului Justiției din componența CSM. Acesta va fi constituit din 12 membri: 6 membri din rândul judecătorilor și 6 – din rândul nonjudecătorilor, aleși de către Parlament.

O altă modificare propusă se referă la durata mandatului membrilor CSM, care va constitui 6 ani.

Legea ar urma să intre în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării ei în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Foto: Parlament

img21006801

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!