ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Deputații au operat modificări în Legea privind sistemul public de pensii

13:54 | 16.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost adoptat astăzi, în prima lectură, comunică MOLDPRES.

Documentul prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vârsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

Totodată, se propune acordarea unui supliment de solidaritate beneficiarilor de pensii, a căror pensie calculată este mai mică decât cuantumul pensiei minime.

Pentru anul curent, cheltuielile necesare pentru acordarea suplimentului de solidaritate constituie 512 712,1 mii lei.

Proiectul de modificare a sistemului public de pensii mai prevede dreptul la reexaminarea pensiei persoanelor care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea/reexaminarea dreptului la pensie de dizabilitate, conform unei eșalonări în funcție de stagiul de cotizare realizat după stabilirea pensiei de dizabilitate.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!