ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul internațional de film documentar ”Moldox” și-a desemnat laureații

19:04 | 16.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a VI-a ediție a Festivalului internațional de film documentar ”Moldox” s-a încheiat cu decernarea premiilor. Tmp de cinci zile, orașul Cahul a devenit centrul cinematografic al țării. Festivalul a adus în premieră unele dintre cele mai captivante documentare realizate în ultimii ani, însoțite de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii filmelor, discuții publice care au abordat subiecte actuale alături de invitați pe potrivă, ateliere de producție și master-class-uri cu experți internaționali, precum și o expoziție de fotografie documentară, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului Festivalului internațional de film documentar ”Moldox”, Maxim Cârlan, și de această dată la Cahul au fost aduse pelicule documentare de talie mondială cu impact social, care nu numai ne familiarizează cu problemele globale atât de actuale și prezente în viața fiecăruia dintre noi, dar și ne deschid noi orizonturi și posibile soluții pentru rezolvarea acestora. ”Cred că astfel de evenimente impulsionează schimbarea în bine și vedem asta mai ales la nivel local, la Cahul, dar totodată contribuie la formarea profesională a viitorilor cineaști prin intermediul atelierelor de film documentar organizate de Moldox Lab”, a precizat Maxim Cîrlan.

Sub umbrela festivalului a avut loc și Masa rotundă organizată de Moldox Lab și Centrul Național al Cinematografiei cu tema „Noi șanse pentru industria cinematografică din Moldova”, care a reprezentat un spațiu de întâlnire între reprezentanți ai instituțiilor care propun politici în domeniu, dar și cineaste și cineaști atât din industria locală, cât și internațională. La reuniune, cineaștii au discutat aspecte ce țin de modificările inițiate la Regulamentul de finanțare și atragere a investițiilor străine, precum și despre crearea unui mediu prielnic aici, în Republica Moldova pentru co-producții cinematografice internaționale. În acest sens, participanții au menționat importanța schimbului de experiență cu alte țări privind cadrul legal, totodată, subliniind necesitatea adaptării practicilor internaționale la contextul local, astfel încât să reflecte realitatea și să creeze oportunități palpabile pentru sectorul cinematografic în țara noastră.

În ziua de închidere a festivalului s-a desfășurat pitch-ul public de prezentare a proiectelor de film la care participanții atelierului Inspiration au lucrat împreună cu tutorii workshopului - Hjalmar Palmgren, Melody Gilbert, Phil Jandaly și Angela Tucker. Pe parcursul celor două module de instruire, participanții au parcurs toate etapele de dezvoltare a proiectului și au realizat un trailer reprezentativ pentru documentarul în lucru. Pitchul@Moldox a fost evaluat de către un juriu format din experți internaționali din industria filmului documentar, care au oferit tinerilor regizori premii pentru a-și dezvolta proiectele.

Cu premii au fost distinși Vadim Tristan Belocur, Sofia Agapi, Kristina Jacot, Pavel Brăila, Lucia Tăut, Elena Culic, Roman Gațcan ș.a.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Obștească „Moldox” în parteneriat cu „Svenska Filmstudion”, Institutul Suedez, Primăria Cahul, Ambasada SUA, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural German AKZENTE și Institutul Goethe, ambasadele Germaniei și Olandei, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român și alte instituții.

img21006807

img21006807

img21006807

img21006807

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!