ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Lista beneficiarilor de protezare a fost extinsă

09:10 | 17.09.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. Lista beneficiarilor de protezare și consumabile necesare intervenției chirurgicale a fost extinsă. Deputații au aprobat ieri, în lectura a doua, proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății, comunică MOLDPRES.

Documentul aprobat prevede ca pacienții cu anoftalmie (lipsă a unui ochi sau a ambilor), indiferent de etiologia acesteia (inclusiv traume), vor beneficia de protezare individuală și consumabile necesare intervenției chirurgicale din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

În prezent, Compania Națională de Asigurări în Medicină acoperă doar cheltuielile suportate de pacienții diagnosticați cu boli canceroase, ceea ce defavorizează alte categorii de pacienți, care la fel necesită suport din partea statului.

Costurile estimative, pentru reabilitarea chirurgicală și proteică a pacienților cu anoftalmie, constituie circa 300 mii lei anual.

Conform datelor oficiale, anual se realizează 100 de proteze, dintre care 70% sunt contra cost.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!