ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe întreg teritoriul Rusiei a început votarea pentru alegerile parlamentare

12:47 | 17.09.2021 Categorie: Externe

Moscova, 17 sep. /MOLDPRES/. În Rusia au fost deschise astăzi secţiile de votare pentru alegerile parlamentare în toate regiunile. Scrutinul se va desfăşura pe durata a trei zile, în timp ce opoziţia denunţă cenzura, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Aproximativ 110 milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze componenţa noii Dume de Stat, camera inferioară a parlamentului, care numără 450 de deputaţi. Rezultatele vor fi cunoscute duminică, de la ora 18:00 GMT.

Opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi a acuzat vineri, 17 septembrie, Google şi Apple că au cedat în faţa Kremlinului prin eliminarea aplicaţiei mobile care permite oamenilor să voteze împotriva partidului preşedintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. Anunţul vine după luni de zile de represiune care i-a exclus efectiv pe criticii preşedintelui rus de la alegeri.

''Astăzi, la ora 08:00, ora Rusiei (05:00 GMT), Google şi Apple au eliminat aplicaţia noastră Navalnîi din magazinele lor de aplicaţii. Aceasta înseamnă că au cedat şantajului Kremlinului", a afirmat Leonid Volkov, unul dintre susținătorii lui Navalnîi.

Aproape niciun candidat anti-Kremlin nu a fost autorizat să concureze la alegerile parlamentare din 17-19 septembrie. În aceste condiții, susţinătorii lui Navalnîi au pus la punct o strategie de "vot inteligent" pentru a susţine candidatul - adesea un comunist - cel mai bine plasat pentru a-l pune în dificultate pe cel al partidului de guvernământ, Rusia Unită.

Aplicaţia sa le permitea utilizatorilor să vadă pentru ce concurent să voteze în circumscripţia lor electorală. În trecut, această abordare s-a bucurat de un anumit succes, în special la Moscova în 2019.

Pe 17 septembrie, dimineaţă, aplicaţia nu mai era disponibilă în "magazinele" Google şi Apple din Rusia, au constatat jurnalişti de la AFP. Giganţii americani nu au reacţionat imediat.

Anterior, reprezentanţii Apple şi Google au fost convocaţi joi, 16 septembrie, pentru a se prezenta în faţa unei comisii a camerei superioare a parlamentului, Consiliul Federaţiei. Autorităţile ruse au lăsat să se înţeleagă că este posibil să se înceapă urmărirea penală împotriva platformelor care refuză să se conformeze somaţiilor ruseşti.

Facebook și alte rețele sociale importante au fost deja amendate, iar funcţionarea Twitter a fost încetinită semnificativ în Rusia de câteva luni de către autoritatea de reglementare a comunicaţiilor.

Foto: EPA

img21006829

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!