ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Victor Cobzac și-a vernisat lucrările la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”

15:01 | 17.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 sep. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură și sculptură cu genericul ”Punte între așteptări, între culoare și cuvânt” a artistului plastic Victor Cobzac a fost deschisă ieri la Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși”din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Victor Cobzac a menționat că expoziția cuprinde 71 de lucrări, realizate de-a lungul anilor. ”Aceasta expoziție intenționam să o vernisez în 2020, la cei 70 de ani ai mei, dar evenimentul a fost contramandat din cauza pandemiei. Este o expoziție care mă exprimă din punctul de vedere al culorii și al cuvântului. În 2025, la 75 de ani de la naștere, voi organiza o altă expoziție cu vreo 30 de lucrări care mă reprezintă”, a precizat autorul expoziției.

În context, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici, Florina Breazu a afirmat că Victor Cobzac este un artist complex, care s-a manifestat pe parcursul câtorva decenii în calitate de artist plastic, poet, profesor și fotograf. Am descifrat mai multe fațete ale creației sale. Privind lucrările lui, ai senzația mozaicului sau a vitraliului”, a mai spus Florina Breazu.

În continuare au mai luat cuvântul președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (UAP), Dumitru Bolboceanu, pictorul Ghenadie Jalbă, poeții Nicolae Bălțescu și Ana Onică, Elena Madan, profesoară la Universitatea Tehnică a Moldovei, discipolă a maestrului Victor Cobzac.

În cadrul evenimentului președintele UAP, Dumitru Bolboceanu, i-a înmânat lui Victor Cobzac medalia ”Mihai Grecu”, cea mai înaltă distincție a acestei instituții.

Victor Cobzac s-a născut la 6 septembrie 1950 în orașul Ungheni. A absolvit Institutul de Stat de Arte Plastice „V. Surikov” din Moscova, pictura de șevalet. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei. În 2020 a obținut Premiul I „Arhiva Literară” cu poezia „Inima, prima vioară în orchestra fericirii” la un Festivalul Internațional de Poezie, două premii la Concursul Internațional de Basm și poezie pentru copii, Univers Românesc XXL, premiul I la Concursul Internațional de Poezie Metafore - Ana Podaru, organizat de Grupul Cultural Cervantes–Ispirescu, trofeul „World Poets Association” la Festivalul Internațional „Zbor spre desfrunzite stele”, ediția I, Montreal, Canada ș.a.”. Lucrările lui Victor Cobzac au fost expuse în Belgia, Franţa, România, Rusia, SUA, Ucraina, Ungaria. Victor Cobzac a ilustrat peste 30 de cărţi, între care ”Lăsaţi-mă să fiu femeie”, “Pruna necoaptă”, “Poeme de pe Valea Plângerii”, “Scrisoare din Basarabia”, “M. Eliade: de la mituri şi practice magice la interes naţional şi tensiune istorică”, “M. Eliade – un mecena al românismului”. Totodată, Victor Cobzac a semnat volumele de versuri „Design poetic”, ”Întoarcerea stelelor”, ”Prologul marilor iubiri”, ”Poezii îngemănate”, ”Punte peste așteptări”, ”Muguri de dor” ș.a.  

Expoziția va fi deschisă până la 3 octombrie.

img21006836

img21006836

img21006836

img21006836

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!