ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Filologul și istoricul literar Alexandrina Matcovschi își sărbătorește ziua de naștere

07:12 | 18.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 sep. /MOLDPRES/. Filologul și istoricul literar Alexandrina Matcovschi, doctor în filologie, pedagog, își sărbătorește astăzi cea de-a 80-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1941, în satul Brânzenii Vechi, județul Soroca (azi raionul Telenești). Și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie (1964).

Și-a început activitatea profesională în calitate de colaborator științific superior la Institutul de Limbă și Istorie Literară al Academiei de Științe a Moldovei, unde își face și studiile postuniversitare între anii 1966-1969. În 1973 a susținut teza de doctor în filologie la aceeași instituție. Domeniul de cercetare științifică a fost studierea relațiilor moldo-ruse, ale cărei rezultate au fost reflectate în monografia ,,Prezențe moldovenești în publicațiile ruse din anii 1880-1905”, editată în 1976.

Concomitent cu cercetarea, a desfășurat activitate didactică în calitate de lector universitar la Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” din Chișinău. Este autor al unor studii și articole privind raporturile culturale și literare româno-ruse. A semnat schițele biografice ,,Polihronie Sîrcu” (1967), ,,Alexandr Iațimirschi” (1979) ș.a.

img21006843

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!