ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Din cauza încălzirii globale, planeta Pământ se află aproape de catastrofă

17:12 | 18.09.2021 Categorie: Externe

New York, 18 sep. /MOLDPRES/. Din cauza atitudinii iresponsabile a guvernelor lumii, Pământul se îndreaptă spre o încălzire de 2,7 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – mult peste ceea ce oamenii de știință spun că ar trebui să vizeze Terra – conform unui raport privind obiectivele globale de emisii ale unei Convenții a Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind schimbările climatice, relatează MOLDPRES cu referire la G4media.

Savanții consideră că planeta trebuie să reducă 45% din emisiile sale până în 2030 pentru a ajunge la neutralitatea carbonului până la mijlocul secolului. Însă, potrivit angajamentelor actuale privind emisiile, va exista o creștere cu 16% a emisiilor în 2030 comparativ cu nivelurile din 2010, arată raportul ONU.

În acest caz va avea loc o încălzire cu 2,7 grade a planetei peste nivelurile preindustriale. Oamenii de știință au spus că temperaturile globale ar trebui să rămână sub 1,5 grade peste nivelurile preindustriale pentru a evita consecințele grave ale crizei climatice. Un raport al ONU din august a arătat că temperatura globală este deja de aproximativ 1,2 grade de încălzire.

În raportul de pe 17 septembrie, secretarul general al ONU, António Guterres, a numit criza actuală a planetei „catastrofală”.

„Aceasta încalcă promisiunea făcută acum șase ani de a urmări obiectivul de 1,5 grade Celsius al Acordului de la Paris”, a spus Guterres. „Nerespectarea acestui obiectiv va fi măsurată în pierderea masivă de vieți și mijloace de trai”, a declarat el.

Raportul vine după o vară plină de vreme extremă alimentată de schimbările climatice din întreaga lume: în timp ce vestul SUA a fost cuprins de incendii, înrăutățite de secetă, inundații și uragane, China și Germania s-au confruntat cu inundații mortale în iulie, iar în Europa de Sud au avut loc incendii masive.

img21006854

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!