ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzicologul Pavel Anton își sărbătorește cea de-a 85-a aniversare

20:19 | 18.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 sep. /MOLDPRES/. Muzicologul, compozitorul, dirijorul și conferențiarul universitar Pavel Anton, autor de manuale, își sărbătorește astăzi cea de-a 85-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1936, în satul Horodiște, județul Bălți (azi raionul Râșcani). După absolvirea școlii medii generale din satul Zăicani, raionul Râșcani, și-a continuat studiile la Conservatorul de Stat din Chișinău „Gavriil Musicescu” (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). După absolvire a activat timp de 25 de ani la Institutul Pedagogic „Alecu Russo” (azi Universitatea de Stat ,,Alecu Russo”) din Bălți în calitate de conferențiar universitar, profesor de cor, dirijat cor, folclor, aranjament coral și inițiere în compoziție.

Concomitent a condus corul studențesc, cu care a participat la diferite sărbători ale artei corale studențești, printre care ,,Gaudeamus 4”, care a avut loc la Vilnius (Lituania) (1968); jubileul de 100 de ani ai sărbătorilor artei corale din Tallinn, Estonia (1969). Timp de 17 ani a condus corul popular al cadrelor didactice din orașul Bălți, care a fost apreciat cu medalii de aur la concursul creației populare unionale.

Este autor de manuale de muzică pentru școala generală pentru clasa a V-a. A semnat culegeri de note pentru orele de educație muzicală, indicații metodice la muzică, articole metodico-științifice, lucrări originale și prelucrări de muzică populară pentru cor.

Din 1989 până în 2002 lucrează la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” în calitate de profesor, conferențiar universitar (șef de catedră), dirijat coral și metodica predării muzicii. Este autorul culegerilor de cântece: „Te caut, iubire” (romanțe) 2002, „Foaie verde lămâițe” (cântece pentru preșcolari și școlari) 2003, „Mânat de credință și dor” (cântece despre Ștefan cel Mare și Sfânt) 2005, „Codrule, Măria-Ta” (culegere de coruri pentru școlari și tineret) 2005. Pentru realizările remarcabile obținute în domeniul muzicii a fost decorat cu Insigna „Eminent al învățământului și culturii”. A fost trecut în Cartea de Onoare a talentelor Republicii Moldova. Potrivit specialiștilor în materie, contribuția profesorului dirijor Pavel Anton a fost și este considerabilă la edificarea spiritului cultural românesc. 

img21006856

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!